Kast sisteminin farklı bir tezahürü: Beyaz Kaplan

0
731

Yazı: Beyza Yıldırım

Netflix’in bu yıl koleksiyonuna kattığı yapımlardan biri olan Beyaz Kaplan, Hindistan’daki kast sistemini, o dönemdeki ekonomiyi, sömürgeyi, sınıf farklılıklarını ve hırsı anlatan bir film.

Bu değerlendirme spoiler (bir eserin konusu veya detayları hakkında bilgi veren; eser okunmadan, dinlenmeden veya izlenmeden önce öğrenilmesi durumunda alıcının eser ile ilgili düşüncelerini veya alacağı hazzı etkileyebilecek açıklama veya ipucu) içermektedir.

Hindistan’da kast sistemi, toplum içinde sınıfsal ayrışmanın zaruri hale getirildiği, eşitliğin arka planda kaldığı bir sistem olarak karşımıza çıkar. En üst sınıfta bilginler ve rahipler bulunur. En alt sınıfta ise işçiler, hizmetliler ve köleler bulunur. Tabakalar arasında geçiş yapılamaz, insanlar hayatını yer aldığı konuma göre şekillendirmek zorundadır.

Film ne anlatıyor?

Kast sisteminde tabakalar arası geçişin mümkün olmadığından bahsetmiştim. Filmde tam olarak bu geçişi mümkün kılmaya çalışan, hırslı bir gencin (Balram Halwai) hikâyesi anlatılıyor. Hindistan’da kölelik konumuyla hayata gözlerini açan Balram, yaşadığı ortamdan kurtulmak için hizmet sektörüne geçmeye çalışır. Siyasi bir ismin şoförü olmak için çabalayan ve başaran Balram, artık hayatını üst konumda devam ettirme şansını yakalamıştır. Burada birçok farklı olaya tanıklık eder ve hayatında bilmediği konuları öğrenir. Hindistan’daki devlet yönetimini iyi bir şekilde analiz eden Balram, hırsıyla bir üst sınıfa geçer ve film mutlu sonla biter.

Filmdeki en dikkat çeken nokta

“Sizin ülkenizde de öyle değil mi?”

Filmin elbette birçok bölümünden etkilendim, fakat bir kısım vardı ki beni oldukça sarstı: filmin sonlarına doğru Balram’ın bir repliği var: “Hindistan’da fakir birinin yükselmesi için iki yol bulunuyor: Birisi suç, diğeri siyaset. Sizin ülkenizde de öyle değil mi?.”

Bu noktadan sonra her şey seyircinin dimağına bırakılıyor. Kısacası film, insanı düşünmeye ve analiz yapmaya iten bir yapım. Aynı zamanda bilgi edinme isteğini arttıran, merak uyandıran ve ülkelerin yapılarını araştırmaya yönlendiren bir film.