Mars’ta ilk uçuş başarıyla gerçekleştirildi

0
122

18 Şubat’ta Mars’a inen, NASA’ya ait Perseverance uzay aracı içerisinde bir de minik helikopter taşıyordu. Perseverance, Ingenuity adlı helikopteri nisan ayının ilk günlerinde Kızıl Gezegen’in yüzeyine bırakmış ve ilk kontrollü uçuş için hazırlıklar yapılmaya başlanmıştı.

TÜBİTAK Bilim Genç‘te yayımlanan habere göre, Ingenuity’nin ilk uçuş denemesini ilk olarak 11 Nisan’da yapması planlanıyordu. Ancak helikopterin motorları test edilirken belirlenen bir yazılım sorunu sebebiyle uçuş ertelenmişti. Yazılım hatası düzeltildikten ve uçuş için uygun hava şartlarının oluştuğuna karar verildikten sonra Ingenuity nihayet bugün ilk uçuş denemesini gerçekleştirdi.

Sadece 1,8 kilogram kütleli minik helikopter ilk olarak 6 saniye boyunca yükseldi. Daha sonra 30 saniye kadar havada asılı kalıp yeniden zemine kondu. Daha karmaşık rotalar takip eden uçuşların daha sonraları yapılması planlanıyor.

Uçuş sırasında Ingenuity, Mars zemininin siyah-beyaz bir fotoğrafını çekti ve uçuş hakkında teknik veriler topladı. Fotoğraf ve veriler Perseverance aracılığıyla Dünya’ya iletildi.  Ingenuity’nin başka bir kamerayla çektiği Mars’taki ufuk görüntüsünün renkli fotoğrafını Dünya’ya göndermesi içinse önce yeniden üzerindeki bataryaların şarj olması gerekecek.

Perseverance’ın çektiği videoda (aşağıda) Ingenuity’nin havalandığı ve havada asılı kaldığı görülüyor.

Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç