Mantar toplarken keşfedilen doğa harikası: Saklıkapı Kanyonu

0
371

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

Elazığ Baskil ilçesine bağlı Akuşağı köyü mevkiinde bulunan ve Elazığ Valiliği tarafından “Saklıkapı” olarak adlandırılan doğa harikası kanyon karstik oluşumları, kendine has bitki örtüsü ve hayvan türleri sayesinde fotoğrafçılar ve doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Bölge halkı tarafından mantar toplarken fark edilen kanyon, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Taner Şengün ve Dr. Öğretim Üyesi Muzaffer Siler tarafından gün yüzüne çıkarıldı.

Yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğunda olan kanyon içerisinde, tabanda bulunan yüksek yamaçlardan yuvarlanan kaya parçaları içerisinde milyonlarca yıl önce deniz altında yaşamış canlıların fosillerine rastlandı. Saklıkapı Kanyonu, benzersiz karstik oluşumları, mağaraları, kaya fosilleri ve kendine özgü yaşam türleri ile fotoğrafçıların ve doğaseverlerin uğrak noktası oldu.

Baskil ilçe merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alan bölgeye Fırat Nehri üzerinden tekne ile ulaşım sağlanabildiği gibi alternatif olarak karayolu ile de ulaşım sağlanabiliyor.