Prof. Dr. Mehmet Karaköse: “Yapay zeka yeniçağın ürünüdür”

0
207

Haber ve Fotoğraf: Halil Katar

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Yazılım Mühendisliği ve Adli Bilişim Mühendisliği iş birliğinde düzenlenen Yapay Zeka panelinde öğretim üyeleri ve öğrenciler bir araya geldi.

Panelde Fırat Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Karaköse, Doç. Dr. Fatih Özkaynak, Doç. Dr. Tarık Kıvrak ve Doç. Dr. Türker Tuncer konuyla ilgili bilgilerini aktardı. Öğrencilerin panele ilgisi ve katılımı yüksekti. Öğretim üyeleri konuşmalarının sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Mehmet Karaköse yapay zekanın tanımını yaparak şu ifadeleri kaydetti: “Yapay zekâ insan beyninden çıkan fikir, düşünce ve yapısal olguların teknolojik kodlar üzerine işlenmesi ve bu kodlar sonucunda insan beyninden hızlı hareket edebilecek teknolojik robot ve makineler üretilmesine olanak sağlayacak yapısal sistemdir. Yapay zekâ diğer bir ismi ile yeniçağın ürünüdür. Yapay zekâ, insanların kod öğrenmesinden kaynaklı yeni ürünler ortaya çıkarması ve bu kodları da bir araya getirerek yetenekler ve yapısal olgu üzerine kurulu teknolojik ürün ortaya çıkarmasıdır.”

Yapay zeka insan beyninin önüne geçebilir mi?

Yapay zekanın insan beynini aşabileceğine dair iddialarla ilgili soruya Prof. Dr. Karaköse, “Yapay zekaya ne yüklerseniz onu alırsınız. Yapay zeka insan varlığının elinde iyi şekilde kodlanırsa iyi bir ürün haline gelebilirken kötü niyetli kişiler tarafından oluşturulan kodlamalar sayesinde de silah olarak da kullanılabilir. Geliştirilen ürün ya da ürünler sayesinde teknolojiye çözüm odaklı ya da yeni ürünler üretmeyi de hedefleyebilir” dedi.

Aynı zamanda yapay zeka ile ilgili üniversitelerde yeni bölümler kurulacağını söyleyen Prof. Dr. Karaköse, “Türkiye’de tek olan ve Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Adli Bilişim Mühendisliği bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirilen yapay zekâ çalışmaları diğer üniversitelerde de bölüm açılmasına ilham kaynağı olmaktadır” ifadelerine yer verdi.