Son bileme sesleri Gakko Dayı’nın dükkanından çıkıyor

0
463

Haber/Fotoğraf: M. Hüseyin İçli

Elazığ Demirciler Çarşısı’nda bileme ustalığı yapan ve çeşitli zorluklara rağmen işini severek yapan Bilemeci Gakko Dayı olarak bilinen Hasan Gündüz, bu mesleğin neredeyse son temsilcilerinden biri.

Bir zamanların en çok rağbet gören bileme ve demirci ustalarının gelişen teknolojiye karşı ayakta kalma mücadeleleri sona doğru yaklaşıyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bazı meslekler de adeta kaybolmaya yüz tutuyor. 10-15 yıl öncesine kadar en çok aranan bu meslek, günümüzde neredeyse eskimeye yüz tutmuş durumda. Bileme ve demirci ustaları bir nevi ayakta kalma mücadelesi veriyorlar.

Elazığ Demirciler Sokağı’nda son bileme sesleri, namı diğer Gakko Dayı’nın dükkanından çıkıyor. El sanatlarından olan demircilik ve bilemecilik işi yapanların sayısı teknolojinin gelişmesiyle beraber yavaş yavaş azalmaya başladı. El sanatları ve zanaatlar içerisinde yer alan bilemecilik ve demircilik mesleği günümüzde o kadar rağbet görmese de geçmişte önemli yer tutuyordu. Günümüzde bileme ve demirci ustalarının giderek azaldığını belirten Hasan Gündüz, namı diğer Gakko Dayı, 1981 yılında emekli olduktan sonra bilemecilik mesleğine yöneldiğini belirtti.

Kendi azmiyle bıçak ve testere bilemeyi öğrendiğini dile getiren bileme ustası Hasan Gündüz: “Yaptığım işten insanlar memnun. Yalnız yaşamama rağmen her işimin üstesinden geliyorum. Yanımda çalışması için işçi aldığım zaman dayanamayıp, işi bırakıp gidiyorlar. Tamirat ve bileme işlerine zamanımı geçirmek için ve sevdiğim için girdim.” dedi. Balta, testere, kerpeten, bıçak bilediğini belirten Gündüz, işine bir balta bilemeyle başladığını söyleyerek: “İşimi severek yaptığımdan dolayı çevrem tarafından tanınmaya başladım. Daimi müşteri gelir zaten. Kerpeten, pense, testere gibi aletlerin onarımını yapıyorum.” şeklinde konuştu. İşini iyi yaptığından ötürü müşterilerinin daima hazır olduğunu belirten Gündüz: “Bağ mevsimi, bahar mevsimi gelince insanlar testerelerini baltalarını bana getirir ve bilemeye başlarım. Şu anda dükkanımda daha bilemediğim çok testere ve balta var. Tek çalıştığımı belirtip yetiştiremediğimi söylememe rağmen bırakıp gidiyorlar, ben de yetiştirmeye çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

Eşinin vefatından sonra işlerinin moral bozukluğu sebebiyle çok da iyi gitmediğini dile getiren Gündüz: “Eşim öldükten sonra çok üzüldüm. Evde kimse olmadığından dolayı canım sıkılıyor. Mecbur dükkanımda bir şekilde vaktimi geçiriyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.