Harput Kalesi’nde restorasyon çalışmaları sona erdi

0
416

Haber ve fotoğraf: Zeynep Sancar

Elazığ’da yer alan 4 bin yıllık Harput Kalesi ve çevresinde yapılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Harput’un fethinin 936. yılına özel olarak, restorasyonu tamamlanan bölgeler ziyarete açıldı.

Tarihi Harput Kalesi’nde yer alan ve restorasyonu tamamlanan, Urartu Kutsal Alanı, Su Sarnıcı (zindan), Orta Mahalle ve Kürsü Başı bölgeleri, dün gerçekleştirilen törenle turistlerin ziyaretine açıldı. Açılış törenine; Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, kazı ekibi ve basın mensupları katıldı.

Geçmişi M.Ö. 8. yüzyıla kadar dayanan Harput Kalesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor. Açılış yapılan bölgelerden biri olan ve İç Kale’de yer alan Orta Mahalle’de, 2 numaralı konutun Osmanlı döneminde kullanıldığı biliniyor. Bu bölge avlu ve etrafında sıralanmış odalardan oluşuyor. Kürsü Başı bölgesi ve ocak kısımları da restorasyon çalışmalarına dahil olan bölgelerden diğerini oluşturuyor.

Restorasyon çalışmalarının diğer bir bölgesi olan ve 2009 yılında yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkan Su Sarnıcı (zindan), turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Sarnıç, su depolamak amacıyla tasarlanmasına rağmen, Ortaçağ’da zindan olarak kullanılmış. 1123 yılında Artuklular döneminde, Kudüs kralı II. Baudouin ile çok sayıda kont ve şövalye hapsedilmiş.

Zindana 78 basamak ile inilirken, zindanın derinliği 36 metreden oluşuyor. Zindanın iç kısmında da 2 tane havalandırma sistemi bulunuyor. Günümüzde ise bunlardan yalnızca bir tanesi aktif olarak havalandırma işlevi görüyor.