Türkiye’de bir ilk: Fırat Üniversitesinde üretilip dünyaya ihraç ediliyor

0
985

Fırat Üniversitesinde görev yapan bilim insanı Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu tarafından üretilip patenti alınan organik malzeme kaplama cihazı “Spin Coater”, Avrupa’dan ABD’ye, Arabistan’dan Mısır’a kadar birçok farklı ülkeye ihraç ediliyor.

Gelişen teknolojiyi yakından takip eden Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, organik malzemelerin yüzeyini kaplamaya yarayan bir cihaz üretmek için Ar-Ge çalışmasına başladı. Prof. Dr. Yakuphanoğlu ekibiyle birlikte 2 yıllık bir çalışmanın sonunda organik malzeme kaplama cihazı “Spin Coater” ve motorunu üretip patentini aldı. Prof. Dr. Yakuphanoğlu ürettiği bu cihazı başta Avrupa olmak üzere, ABD, Suudi Arabistan, Pakistan ve Mısır gibi ülkelere ihraç etti.

Cihaz hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu; “Üretmiş olduğumuz bu cihazın adı alanda ‘Spin Coater’ olarak geçerken, Türkçe de ise organik malzeme kaplama olarak zikrediliyor. ‘Spin Coater’ ile organik malzemelerin herhangi bir yüzeyini kaplayabilirsiniz. ‘Spin Coater’ özellikle organik yarı iletken teknolojisinde kullanılır. Bu teknoloji, güneş pili, OLED ve transistör gibi elektronik aygıtların üretiminden oluşan bir teknolojidir. Bu teknolojide bir organik malzeme üretmek istediğimizde kaplama cihazına ihtiyaç duyuluyor. Üretmiş olduğumuz ‘Spin Coater’ adlı cihazda alanda buna cevap veriyor. Dolayısıyla herhangi bir malzemeyi döndürerek herhangi bir organik malzemeyi kolaylıkla kaplayabiliyoruz. Kaplama işleminde farklı teknikler de kullanabilir. Bu teknik maliyeti daha düşük ama kalitesi yüksek bir teknolojidir. Yüksek teknoloji cihazları çoğu vakum esaslı cihazlardır ve böyle olunca da maliyeti daha çok artırıyor. Ayrıca organik yarı iletken malzemeyi buharlaştırmak istediğinizde de malzemenin yapısı değişiyor. Ancak üretmiş olduğumuz bu cihazla organik malzemenin kimyasal yapısı değişmeden kolaylıkla malzemeyi ince film haline getirip daha sonrasında onu aygıt olarak üretebiliyoruz.” dedi.

“Bu cihazın üretimi şu an Türkiye’de yok”

Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu konuyla ilgili şunları belirtti: “Türkiye’de bu cihazın üretimi şu an yapılmıyor. Bunu ilk olarak biz ürettik. Avrupa’nın birkaç ülkesinde ve Amerika’da buna benzer cihazlar var. Lakin bizim üretmiş olduğumuz ‘Spin Coater’ adlı cihaz diğer bu alanda üretilmiş benzer cihazlardan teknik özellikleri bakımından farklıdr. Üretmiş olduğumuz cihaz aynı anda üç farklı metoda dayanmaktadır. Bu üç farklı metot; statik kaplama, dinamik spin coater ve multi rpm’dır. Benzer nitelikli cihazlarda bunlardan herhangi biri veya ikisi bulunurken dünyada üçü bir arada olup aynı metodu içeren başka bir cihaz yoktur. Bu metotların bize avantajları sağladığı avantajlar, malzemenin yapısal özelliklerini çok kolaylıkla üretilmesi ve değiştirilmesidir. Bu özellikler sayesinde malzemenin kalitesini daha da geliştirebiliyoruz. Bu da bize daha pürüzsüz daha homojen ve tekrarlana bilirliği olan kaplamayı kolaylıkla yapabilme avantajı sağlıyor.”

“Yerli ve milli motor üreterek cihazımızı insanlığın hizmetine sunduk”

AR-GE çalışmasının 2 yıl sürdüğünü aktaran Prof. Dr. Yakuphanoğlu; “Ön çalışma ve denemeleri yaptığımızda 18 ay çalıştık ama elde herhangi bir veri yoktu. Bu durum başlangıçta bizim umudumuzu kırdı ama cihazın üretiminden hiç vazgeçmedik Nihayetinde 2 ay daha çalışmaya karar verdik. Bu süre tamamlandıktan sonra cihazımız için kendimiz yerli ve milli motor üreterek teknolojik gelişimini tamamladık. Cihazımızın testlerini yapıp yurtdışındaki cihazlarla kıyas ettiğimizde ise cihazımızın benzer özellikteki ürünlerden üstün özellikli olduğunu gördük. Dolayısıyla burada bu cihazı üretmek için AR-GE süremiz yaklaşık 2 yıl sürdü ve sonrasında bu ürüne kavuştuk. ‘Spin Coater’  adlı cihazımızı üretim aşamasını tamamladıktan sonra ticari bir ürüne dönüştürüp patentini aldık. Şuanda ‘Spin Coater’  adlı cihazımızın Türk patenti var ve yurtdışına ihraç etmekteyiz. Avrupa’da bulunan birçok ülkeye, Amerika’da bir üniversiteye, Suudi Arabistan, Pakistan ve Mısır gibi farklı ülkelere bu geliştirdiğimiz ürünümüz ihracatını yapmaktayız.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Rektörlük Basın Yayın ve Halkla İlişkiler