Türkiye’nin dut üretiminde en tanınmış bölgelerinden olan Ulukale köyünde dut sezonu açıldı

0
511

Haber ve Fotoğraf: Ayşegül Altunoluk

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi Ulukale köyünde dut hasat dönemi başladı. Dut ve pekmeziyle meşhur olan Ulukale köyü, her yıl olduğu gibi bu yıl da sezonu erken açtı.

Köy halkı hasat hazırlığı için bahçelere akın etti. Büyük beklentilerle sezonu açan halkın en büyük korkusu ise dutun düşmanı şiddetli rüzgâr ve yağmur. Hasat dönemi içinde meydana gelen şiddetli fırtına ve yağmur, hem ürünlerin azalmasına hem de dutun kararmasına sebep oluyor. Bu da ürünün miktarını ve kalitesini olumsuz etkiliyor.

Türkiye’nin dut üretiminde en tanınmış bölgelerinden olan köy, Tarım ve Orman Bakanlığının desteğinin ve alımlarının da başlamasıyla ününe ün katmaya başladı.

Yıllardır üretim yapan köy sakinlerinden Adıgüzel Altunoluk, köyün dut üretimi için elverişli tarım alanlarına ve iklim özelliklerine çok uygun olduğunu, birinci kalite ürünlerin merkezinin Ulukale olduğunu belirtti. Her yıl yaklaşık 500 ton birinci kalite kuru dut üreten köy halkının, ikinci kalite hasatla da pekmez ve pestil üretimi yaptığını söyledi.

Kalp hastalıkları, anemi ve diyabet için de faydalı

Morus Alba ağacının meyvesi olan dutun sağlık açısından yararları da saymakla bitmiyor. A, C vitaminleri ve zengin demire sahip olan dut, birçok hastalığın da şifa kaynağı.

Dutun sağlık açısından yararlarından bahseden Dr. Hanife Aydın, dutun özellikle kalp hastalıkları, anemi, diyabet gibi hastalıkların şifa kaynağı olduğunu söyledi. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisi, sağlıklı zayıflama, kolesterol düzenlenmesi ve böbreklerin güçlenmesi ve daha birçok hastalığın tedavisinde dutun doğal bir ilaç olduğunu ifade etti.