Yerel tasarımda dünya birincisi olan Damal bebeğine ilgi artıyor

0
782

Haber: Büşra Turan

Ardahan’ın Damal ilçesinde kadınların ürettiği Türkmen kıyafetli Damal bebeği kısa zamanda ünlendi. Damal bebeği yurt dışında birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Damal ilçesine bağlı Seyitören köyünde yaşamını devam ettiren Fidan Atmaca, Damal bebeği ile 1996 yılında Japonya’da yerel tasarım ödülü alarak dünya birincisi oldu ve bebeğin adını tüm dünyaya duyurdu. Üretici Atmaca, henüz çocuk yaşlarda yöresel kumaşlarla oyun amaçlı bebekler yapmaya başladı. Bunu sürekli hale getirerek zamanla meslek haline getirdi. Yaptıklarını önce hediye olarak veriyordu. Sonra talep artınca işi ticarete döktü ve birçok kadının da para kazanmasına yardımcı oldu.

Yöresel bebekler kategorisinde dünya birincisi

“Bir usta bin usta” anlayışına sahip Fidan Atmaca, kursunda yirmi beş öğrencinin olduğunu ama hedefinin bu kurstan bin usta çıkarmak olduğunu belirtti. Amacı ise bu güzel sanatın yok olmasını engellemek. Damal bebeği İstanbul’daki bir sergide de çok beğenilince 1996 yılında Japonya’daki yarışmaya sunuldu. Yöresel bebekler kategorisinde dünya birincisi seçildi. 2002 yılında patenti alınan Damal bebeği o tarihten itibaren piyasada yer bulmaya ve rağbet görmeye başladı.

Bebeklerin Damal dışında üretimi yasak

Atmaca, eskiye oranla yörede malzeme bulamayınca İstanbul’da Sultanahmet, Kapalıçarşı, Tahtakale’ye gidip oralarda Damal bebeği için gerekli olan aksesuarları ve malzemeleri alarak Damal bebeklerini kadın işçileriyle yapmaya devam ediyor.

Damal bebeği ününü duyurunca, Damal Kaymakamlığı bebeğin patentini üzerine aldı. Bebeklerin Damal dışında üretilmesi yasak.