Türkiye’nin yarı sucul memelisi: Su Maymunu

0
1106

Kemiriciler takımında yer alan su maymununun (Myocastor coypus) ana vatanı Güney Amerika’dır. Ancak Avrupa’nın birçok bölgesinde de görülürler. Bunun nedeni, kürkleri için Avrupa’ya ve Rusya’ya getirilmeleridir.

TÜBİTAK Bilim Genç‘te Ayşenur Okatan tarafından yayımlanan yazıya göre, Koypu olarak da adlandırılan su maymunları, Türkiye’de Doğu Anadolu (Iğdır) ve Trakya (Edirne) bölgelerinde görülür.

Nasıl tanıyabiliriz?

Kürkleri sarımsı kahverengi renkte olan büyük kemiricilerdir. Kütleleri 10 kg’ı bulabilir. Kulakları ve gözleri ise küçüktür. Yarı sucul memeli olduklarından arka ayakları perdelidir. En belirgin özellikleri ise kesici dişlerinin turuncu renkte olmasıdır.

Nerelerde yaşarlar?

Su maymunları tıpkı su kemeleri gibi yarı sucul canlılardır. Yani su kenarında yaşarlar fakat suya doğrudan bağımlı değillerdir. Yaşam alanı olarak daha çok yavaş akan akarsuları, gölleri, acı ve tatlı su bataklıklarını tercih ederler. Yuvalarını nehir kıyısına inşa ederler.

Ne ile beslenirler?

Esas olarak otçuldurlar. Karalardaki ve sığ sulardaki bitkileri ve meyveleri tüketirler. Fakat midye gibi omurgasızlarla da beslenebilirler.

Yaşam şekilleri nasıldır?

Genellikle ebeveynlerden ve yavrulardan oluşan, 10-15 kişiye kadar olan gruplar hâlinde yaşarlar.

Su Maymunu, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından açıklanan Kırmızı Liste’nin “Düşük Riskli” kategorisinde yer alıyor. Tüm yıl boyunca üreyebilen su maymunlarının popülasyonlarının artması sulak arazilere zarar veriyor. Bu nedenle uzmanlar ekolojik yöntemlerden faydalanarak su maymunu popülasyonunu kontrol altında tutmaya çalışıyor.

Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç