UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Hevsel Bahçeleri ne durumda?

0
263

Haber ve fotoğraf: Şirvan Çil / Revşan Sağlam

Diyarbakır’da yer alan ve 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Hevsel Bahçeleri, son yıllarda popülaritesinin artmasıyla birlikte çevre kirliliğiyle karşı karşıya. Fırat Haber ekibi olarak, Türkiye için hem coğrafi hem de turistik önemi olan Hevsel Bahçeleri’nin dönüşümünü ve çevresel sorunlarını yerel halktan dinledik.  

Hevsel Bahçeleri, birçok kuş türüne sahip olmanın yanı sıra, göçmen kuşlarında güzergâh noktalarından biri olarak biliniyor. Şehir sakinlerinin organik sebze ve meyve ihtiyacının bir kısmını da karşılayan bölge, bu yönüyle de kentin can damarı niteliğini taşıyor. Aynı zamanda, bitki çeşitliliği ve doğasının güzelliği ile her mevsimde doğa meraklılarına kentin kalabalığından kaçmak ve soluk almak için fırsat sunuyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmesiyle tanınırlığı artan Hevsel Bahçeleri, turist sayısının da artışıyla çevre kirliliğine maruz kalıyor. Fırat Haber ekibi olarak, Hevsel Bahçeleri’nin son durumunu yerel halka sorduk.

Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdikten sonra ne gibi değişikliklere uğradığını merak ederek, vatandaşlara mikrofon uzatıyoruz. Bölgenin durumuna dair bir vatandaş şu ifadeleri kaydetti:

Çevresel peyzaj, turist artışı ve gelen ziyaretçilerde ekolojik bilincin geliştiğini düşünüyorum. Onun dışında çok belirgin bir değişim olduğu söylenemez.

Öncelikle doğa bütünlüğünün korunuyor olması bizim ve ülkemiz açısından önemli. Gelecek nesillere de aktarılacağı için mutluyuz; ancak yapılan restorasyon çalışmaları, kültürel ve doğal mirasın dokusuna uygun mu emin değilim. Çünkü şehrin yoğun trafiğinin burada da olması kalabalıktan kaçan bizleri oldukça rahatsız ediyor. Bir diğer konu ise çevrenin genel temizliğine gereken bilinç ve önem gösterilmiyor.”


Hevsel Bahçeleri aynı zamanda sebze ve meyve üretiminde önemli noktalardan biri. Vatandaşlar bölgeden gelen ürünlerin lezzet açısından çok iyi olduğunu düşünüyor.

Bölgeyi ziyaret için en uygun zamanı sorduğumuzda ise şu tavsiyeleri duyuyoruz:

Yaz aylarında yoğun sıcaklıktan dolayı çok dışarıya çıkamadığımız için genelde akşam saatlerini tercih ediyoruz. Ancak güvenlik yetersizliğinden dolayı geç saatlere kadar kalmak mümkün olmuyor. Hevsel’i ziyaret etmek isteyenler sonbaharda gelmeli.”