“UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde Türkiye Sergisi” sanatseverlerle buluşuyor

0
413

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında  “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde Türkiye Sergisi” 24-26 Ağustos tarihlerinde Ahlat ve Malazgirt’te katılımcılarla buluşuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının sitesinde yer alan bilgilere göre; yaklaşık bin yıldır Anadolu’nun dört bir tarafında gelenekselleşerek bugünkü kuşaklara aktarılan geleneksel sanatları temsil eden, her biri alanında ustalaşmış yaklaşık 50 somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı sanatçı, 23-26 Ağustos tarihleri arasında Ahlat’ta, 24-26 Ağustos tarihlerinde ise Malazgirt’te gerçekleştirecekleri atölye çalışmaları ile halkla buluşuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından açılan “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde Türkiye Sergisi” de 24-26 Ağustos tarihlerinde Malazgirt’te katılımcılarla buluşuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı; UNESCO nezdinde yürüttüğü etkin çalışmalar neticesinde Türkiye’nin UNESCO listelerine en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasında yer almasının yanı sıra, son derece köklü ve zengin bir geçmişe sahip geleneksel sanatların ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlüğünün arttırılması çalışmalarını da sürdürüyor.

Yüzlerce yıldır ustadan çırağa aktarılarak günümüze dek varlığını korumuş geleneksel sanatların temsilcileri olan sanatçılar ile sanatseverleri bir araya getiren UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinden Türkiye Sergisi, özellikle gelenekleri gelecek kuşaklara aktaracak olan gençlerin ilgisine sunuluyor. Sanatseverlerin etkinlikler süresince geleneğin ustaları ile bir araya gelerek kadim kültürel mirasları deneyimleme imkânını sağlayacak olan sergi, kültürel miras bilinci hakkında toplumda farkındalık ve görünürlük yaratmayı amaçlıyor.

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne kayıtlı Sanatçı Tanıtma Kartı sahibi, Türkiye’nin pek çok ilinden gelen sanatçıların geleneksel sanatlarını sergilediği stantlarda Türkiye’nin kültürüne özgü ürünler, ustaları tarafından festival boyunca sergilenirken; ziyaretçiler, Türkiye’nin tarihi ve kültürü hakkında bilgiler yansıtan, değerlerini gözler önüne seren, üretildiği çağa tanıklık eden miraslar olma niteliği taşıyan geleneksel sanatlara dair birbirinden özel eserleri görme imkânı buluyor.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı