Babasından kalma stüdyo fotoğrafçılığı mesleğini 25 yıldır devam ettiriyor

0
223

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

Elazığ’da fotoğrafçılık yapan Murat Kartakgül, stüdyo fotoğrafçılığı adına merak edilenleri Fırat Haber okurları için yanıtladı.

Babasının 1974 yılından beri icra ettiği fotoğrafçılık mesleğini devir alan Kartakgül, kardeşi ile birlikte 25 yıldır sektörün içerisinde yer alıyor. Kartakgül öncelikle İletişim Fakültesi mezunu olacak, fotoğrafçılık alanında temel ya da üst düzeylerde bilgilere sahip olan ve fotoğraf stüdyosu açmayı planlayan gençlere tavsiyeleri ile ilgili sorumuza “İlk etapta dışarıdan bir dükkân açmak kolay onu devam ettirebilmek esas olan. Sermaye her türlü bulunur ve açarsınız. Öncelikle insanlar ile ilişkileriniz güçlü olmalı; çok usta veya çok iyi bir sanatkâr olabilirsiniz, lakin insanlara iyi davranmaz sadece müşteri olarak görürseniz bu işin devamlılığı olmaz. Bizim öyle müşterilerimiz var ki yaklaşık 30 yıldır, aile fotoğrafçısı gibi olduk. Annesinin düğün fotoğrafı var çocuğunun da düğün fotoğrafını çeker duruma gelmişiz. Bu sürekliliği yakalamaktır önemli olan.” yanıtını verdi.

Etkinlik ve organizasyon fotoğrafları hakkında da bilgiler veren Kartakgül “Fotoğrafçılar genelde organizasyon işlerine pek girmek istemezler, kendilerine ait konsept bahçeleri bulunur. Kendilerini geliştirdikleri alanlara göre genel olarak moda fotoğrafçılığı, portre fotoğrafçılığı, doğum fotoğrafçılığı, ürün fotoğrafçılığı ve etkinlik fotoğrafçılığı şeklinde isimlendirilirler.” dedi.

Fotoğrafçılık mesleğini icra etmek isteyenlerin sahip olmaları gereken yetkinlikler nelerdir?

Kartakgül mesleği icra etmek için gerekenler hakkında şunları söyledi: “Fotoğrafçılık ile ilgili ekipmanlara hâkim olunmalı. Bunlar fotoğraf makinesi, lensler, tripod, gimbal vs. Aynı zamanda fotoğrafçılık ile ilgili yazılımların da kullanılabiliyor olması gerekmektedir. Yapay ve doğal ışıklandırma arasındaki farklı fotoğraf ayarlarının, şekilleri ve cilt tonlarını nasıl etkilediğini anlamak, insanlarla samimi iletişim kurabilmek, detayları fark edebilmek. Teknik fotoğrafçılığa yatkın olunmalı. Bunun yanı sıra baskı altında çalışabilmek ve teslim tarihlerine uymak, bir fotoğrafçının kendini yetiştirmesi gereken en temel özelliklerdir.

Sahip olunması gereken temel ekipmanlar: İlk olarak bir fotoğraf makinesi çantası edinmelisiniz, SD kart, tripod, dış çekimler için kullanılan ND filtre, yedek batarya ve aniden oluşabilecek kirlenmelere karşı içerisinde mini pompa, temizleme spreyi ve temizleme bezi içeren bir temizlik kiti mutlaka bulundurulmalıdır.

Profesyonel olarak yapılan fotoğrafçılığın bir sonraki aşaması ise fotoğraf stüdyosu açmaktır. Fotoğraf stüdyosu açmak için çekim ve bekleme odası, fotoğraf baskı makinesi, paraflaş ve kaliteli fotoğraf makinelerine ihtiyaç duyulmakta. Genel olarak ise paraflaş set, çekim çadırı, ışık ayakları, powerpack, reflektör ve yansıtıcılar, harici flaş ve tepe flaşlar, softbox ve şemsiye, stüdyo fonu, tripod, monitör, harddisk ve çekim aksesuarları gereklidir.”

Fotoğrafçılığın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Fotoğrafçılığın avantajlarına dair Kartakgül, “Fotoğrafçılık doğal olarak sanatsal bakış açınızı geliştirmektedir. Bunun yanı sıra gözler ile elleri eşzamanlı olarak kullanabilme yetisi sağlar, dikkatli ve sabırlı olmayı öğretir, diğer insanlara oranla ayrıntıları daha hızlı fark eder ve yakalarsınız. İletişim kabiliyetiniz yüksek olur. Dünyanın hemen hemen her yerinde çalışabilme fırsatını yakalarsınız. Elbette ki en hoş olanı her zaman hayranlıkla izlenen kişi olursunuz.” ifadelerini kullandı.

Fotoğrafçılığın dezavantajları için ise Kartakgül şu sözlerle dile getirdi: “Artık hemen hemen herkesin elinde bir telefon olması ve bu cihazların insanların ihtiyaçlarını hemen hemen her anlamda karşılıyor oluşu fotoğrafçı sayısını arttırmaktadır. Uzun çalışma saatleri, dış çekimlerde beklenmedik hava olayları ekipman arızaları, plansız olabilme esnekliği sağlamak, sürekli seyahat halinde olmak ve tekrar eden işler fotoğrafçılığın dezavantajları arasında yer almakta.”