Yılda bir milyon turisti ağırlıyor: Pamukkale Travertenleri

0
209

Haber fotoğraf: Gülzade Avcı

Pamukkale, her derde deva şifalı suları ve travertenleriyle, Türkiye’nin turizm cennetlerinden biri. Doğa ile tarihin buluştuğu, UNESCO’nun ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’’nde bulunan Pamukkale, Türkiye’de deniz turizmine alternatif merkezlerden biri konumunda. Denizli’nin dünyaya açılan penceresi Pamukkale, travertenlerin sunduğu görsel zenginlikle, yılda 1 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turisti misafir ediyor.

Pamukkale, adını kireçli sıcak suların çökelmesi sırasında meydana gelen pamuk gibi beyaz taşlardan alıyor. Türkiye’nin en tanınmış doğa harikası Pamukkale, 2 bin 700 metre uzunluğunda ve 160 metre yüksekliğinde. Parlak beyaz rengiyle Pamukkale’yi 20 kilometre uzaklıktan görmek ise mümkün.

Pamukkale travertenleri nasıl oluşur?

Pamuksu bir görünümü ile görenleri kendisine hayran bırakan beyaz cennet Pamukkale’nin, şifalı termal suları yüzeye çıkmasının ardından içerisindeki kalsiyum karbonat çökelir. Bu yapı başlangıçta yumuşak bir jel halindedir. Zaman içinde sertleşmekte ve traverten olmaktadır. Pamukkale’nin binlerce yıldır yerleşim merkezi olmasını sağlayan şifalı termal su, travertenlerin de hayat kaynağıdır.

Traverten sözcüğü, İtalya’da geniş traverten çökeltilerinin bulunduğu Tvoli’nin, Roma zamanındaki adı ‘Tivertino’dan gelmektedir.

Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Sıcaklıkları 35 – 100 derece arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır.

Pamukkale termal kaynağı, bölgesel potansiyel içindeki bir ünitedir. Termal su kaynaktan çıktıktan sonra, 320 m uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan 60-70 metrelik kısmı çökelmenin olduğu traverten katlarına dökülmektedir. Burada su, ortalama 240-300 m yol kat eder.