YÖK-Gelecek Projesi’nin ikinci aşamasına geçildi

0
290

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), akademik kadro alımlarında mevcut genel cari usule ek olarak yeni bir yöntemi daha hayata geçirerek  “YÖK-Gelecek Projesi”ni başlattı.

Üç aşamada gerçekleştirilecek projenin 1. aşaması “Öncelikli alan araştırma görevlisi istihdamı”, 2. aşaması “Öncelikli alan öğretim üyesi istihdamı”, 3. aşaması ise “YÖK Akademik Liyakat-Kariyer Platformu” olarak belirlendi.

YÖK tarafından kamuoyu ile ilk olarak projenin birinci aşaması olan ‘Öncelikli alan araştırma görevlisi istihdamına yönelik detaylar kamuoyu ile paylaşıldı; Buna göre projenin ilk aşamasında, ülkemizin ihtiyaç duyduğu, öncelikli alanlardaki nitelikli insan gücünü karşılayabilmek amacıyla ‘Öncelikli Alanlar Araştırma Görevlisi’ kadrosu kapsamında üniversitelere 2020 yılı için “ek atama izinleri” verildi. YÖK’ün belirlediği şartların dışına çıkılmamak kaydıyla alım süreci üniversitelere bırakıldı. Yapılacak atamaların liyakat çerçevesinde olması için belli bir üniversitenin havuzundan değil, Türkiye’nin havuzundan yararlanılarak gerçekleştirilebilecek olmasına dikkat edildiği belirtildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK-gelecek projesinin ikinci aşaması olan  “Öncelikli Alanlarda Öğretim Üyesi İstihdamı”na yönelik şu açıklamalarda bulundu:

​“Geçtiğimiz günlerde açıkladığımız YÖK-Gelecek Projesi’nin 1’inci aşaması olan ‘Öncelikli Alanlarda Araştırma Görevlisi’ kadrolarına yönelik ek izinleri üniversitelere gönderdik. Birinci aşama sürerken şimdi projemizin 2. aşaması olan ‘Öncelikli Alan Öğretim Üyesi’ istihdamını da başlatıyoruz. Projenin bu aşamasında öncelikli ve özellikli alanlar olarak  ‘Kritik Teknoloji Alanları’ belirlendi. Dünyada ‘kritik teknoloji’ olarak adlandırılan alanlara ilişkin ‘etki’ ve ülkemiz şatlarında ‘yapılabilirlik’ analizleri dikkate alınarak kendi içlerinde önceliklendirildi. Daha sonra da belirlenen bu alanlarda üniversitelerin yetkinliğine ilişkin bibliyometrik analizler  yapıldı.  Başarılı bulunan üniversitelerin bölümleri ile bu kritik alanlar eşleştirildi. Bu çalışmaya TÜBİTAK da destek verdi.

Kaynak: https://www.yok.gov.tr