Yüksek Lisans öğrencilerine afet sonrası psikolojik ilk yardım eğitimi

0
100

Munzur Üniversitesi Öğretim Görevlisi Klinik Psikolog Yılmaz Kaplan tarafından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Afet ve Kriz Yönetimi Yüksek Lisans öğrencilerine ”Afet sonrası psikolojik ilk yardım eğitimi” verildi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Fakülte Dekanı Prof. Dr. Kenan Peker, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Sunkar, FÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlyas Somunkıran, Munzur Üniversitesi Öğr. Gör. Yılmaz Kaplan, Afet ve Kriz Yönetimi ABD Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Gedik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlyas Somunkıran, Afet sonrası psikolojik ilk yardımın öneminden bahsederek, programının verimli geçmesini diledi.

Programa konuşmacı olarak katılan Munzur Üniversitesi Öğr. Gör. Yılmaz Kaplan, “Dünyada savaş, doğal afet, kaza, yangın ve kişilerarası şiddet gibi farklı türlerde acı veren olaylar yaşanmaktadır. Bu olaylardan bireyler, aileler ve/veya tüm toplum etkilenmektedir. İnsanlar evlerini veya sevdiklerini kaybetmekte, aile ve diğer tanıdıklarından ayrı kalmakta veya şiddet/ölüm olaylarına tanık olmaktadırlar.

Hepimiz yaşadığımız bölgede, ülkemizde ya da dünyada kötü olaylar yaşayanlara yardım eli uzatmak isteriz. Ciddi kriz olaylarından etkilenen bireylere insani, destekleyici ve pratik bir psikolojik ilk yardım hizmeti sunabilmek için zorlu yaşam olaylarından etkilenmiş insanlara yardım edebilecek durumda olan kişilere yardım eli uzatmayı amaçlanmaktayız. ‘Psikolojik ilk yardım’ hem psikolojik hem de sosyal destek hizmeti etkinliklerini kapsamaktadır.

Zamanı geldiğinde ciddi afet ya da kazalardan etkilenmiş insanlara yardım etmeniz gerekebilir. Birey olarak yakınlarını kaybetmiş kişilerle konuşmak durumunda kalabilirsiniz. PİY, zor durumdaki bireylere destek olmak için ne söylenebileceğine ve neler yapılabileceğine dair yol gösterir. Ayrıca yardım hizmeti sunarken başkalarına zarar vermeden, kendinizin ve başkalarının güvenliğini sağlayarak yardım hizmeti sunmak oldukça önemlidir” dedi.

Program sonunda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Peker tarafından Munzur Üniversitesi Öğr. Gör. Yılmaz Kaplan’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Kaynak: FÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü