Yazı: Emre Alperen Borazan
İlk olarak 2017’de ortaya çıkan ve aynı yıl içerisinde de sanat projeleri ile bir araya gelen NFT, insanlığın fiziksel dünyadan sanal dünyaya geçişini hızlandıran önemli aktörlerden biri konumunda bulunuyor. Toplumun neredeyse her kesiminde konuşulan, büyük bir piyasa yaratan NFT’yi Fırat Haber okurları için araştırdık.
Kısa süredir çok konuşulan ve zihinleri meşgul eden Non-Fungible Token bildiğimiz adı ile NFT, dijital varlığın benzersiz olduğu ve bu nedenle birbirlerinin yerine geçişin mümkün kılınmadığını onaylayan, “blok zinciri” adı verilen dijital defterlerde depolanan veri birimidir. NFT’ler fotoğraflardan, videolardan, seslerden ve dijital ortamda yer alabilen diğer dosya türleri gibi öğeleri temsil etmek için kullanılabilir, Türkçe karşılık olarak ise “Nitelikli Fikrî Tapu” adı ile anılmaktadır.
Elle tutulamayan dijital sanat eserlerinin aidiyetini tescil eden NFT’ler nasıl oluşturuluyor?
Kripto para birimi olan Ethereum adını taşıyan blok zinciri geliştiricileri tarafından hazırlanan NFT’ler, bu zincirlerin kaybolmamasını sağlayan ve kullanıcıların işlerini kolay bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olan platformlarda yer alıyor. Her bir blok zincirinin pazarlandığı bir pazar yeri ve değerinin depolandığı bir cüzdan bulunur, bu zincirlerin her birinin pazar yerleri ve cüzdanları farklıdır. Güvenilir sitelerden blok zinciri ve cüzdanı oluşturmak ile ilk adımı atmak gerekiyor. Bunlara sahip olduktan sonra da cüzdanı bağlamaya ve NFT’ye çevirmek istenilen dosya ya da eseri yüklemeye izin veren bir platforma üye olmak gerekiyor. Daha sonra ise NFT’ye çevirmek istenilen eserleri platforma yükleyip satışa çıkarmak gerekiyor.