Oğlu ile birlikte hayatını engelli bireylere adadı

0
214

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

Elazığ’da, down sendromlu oğluna yakın olmak için faaliyetlerine katıldığı engelli vakfında 14 yıl görev yapan Çiçek Tutuş, son 8 yıldır da başkanlığını yaptığı Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği’nde engellilere yönelik projeler gerçekleştiriyor.

Çiçek Tutuş kimdir?

Down sendromlu 32 yaşındaki oğlu Enes Tutuş’u rehabilitasyonu için 2000 yılında Elazığ Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfına gönderen iki çocuk sahibi Çiçek Tutuş, hem oğlunun yanında olmak hem de engelli çocukların gelişimi konusunda kendisini geliştirebilmek amacıyla vakıfta hasta bakıcı olarak göreve başladı. Bu süreçte katıldığı çalışmalardan dolayı vakfın yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Uzun bir çalışma sürecinin ardından da Tutuş, Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği başkanlığına seçildi.

Kültürhane Kitap Kafe projesini hayata geçirdi

Engelli bireyler ile bir arada olabilmek ve dernek çalışmalarını yürütebilmek amacı ile 2016 yılında Proje Destek Sistemi kapsamında Engelsiz Yaşam Merkezi alt başlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığınca desteklenen “Kültürhane Kitap Kafe” projesini hayata geçirdi. Tutuş, kafede engellilerin sosyal ve sportif faaliyetlere katılmasına ve çeşitli alanlarda eğitim almasının yanı sıra toplum ile iç içe olarak hayata tutunmalarına imkân sağlıyor.

Görünmezi Görünür Kıl

Elazığ Belediyesi tarafından desteklenen ve semt kütüphanesi olarak seçilen kafede; psikoloji söyleşileri, kültür hane muhabbetleri, öğrenci kulüplerinin etkinlikleri gibi topluluklar faaliyetlerini yürütmek amacı ile katılım sağlıyor.

Avrupa birliği tarafından Making Invisible Visible (Görünmezi Görünür Kıl) kapsamına alınan kafe, Portekiz ortaklığı ile Avrupa ve Türkiye içerisinde Elazığ’da 50 zihinsel engelli bireyin ailesinin katılımı ile anket ve video çalışmalarına da ev sahipliği yapıyor.

Elazığ Belediyesi Kültür Park çevresinde hizmet veren kafe, hafta içi 13.00-19.00 saatleri arasında misafirlerini kabul ediyor. İçilen içeceklerden ve etkinliklerden herhangi bir ücret talep edilmezken, engelli bireylerin topluma kazandırılması adına bağış kabul ediliyor.