Haber: Yağmur Mutlu
Covid-19 salgınına rağmen eğitimlerinde aksama yaşamayan Fırat Üniversitesi, uzaktan eğitim sürecinde de kesintisiz ve başarılı bir sürece imza attı. Elazığ, önce 24 Ocak’taki 6,8’lik depremle sarsıldı. Ardından dünyada Covid-19 salgını başladı ve tüm ülkeleri etkisi altına aldı. Fırat Üniversitesi, yaşanan bu süreçte öğrencileri için oldukça hızlı kararlar alarak mağduriyet yaşamalarının önüne geçti. Üniversite olarak özellikle pandemi sürecinde uzaktan eğitim konusunda başarılı kararlar alındı. YÖK’ün açıklamalarının ardından hemen çalışmalara başlanıldı. Birçok üniversitenin sorun yaşadığı sistemde, Fırat Üniversitesi Türkiye’deki üniversiteler arasında Uzaktan Eğitim konusunda da rüştünü ispatladı.
Tarih 24 Ocak 2020 saat 20.55’te merkez üssü Sivrice olan 6,8 büyüklüğündeki depremde, 41 kişi hayatını kaybetmiş, birçok kişi yaralanmış ve binalar ağır hasar almıştı. Elazığ depremi sürecinde tüm ülke birlik olmuş ve yaraları sarmaya başlamıştı. Hızlı şekilde yapılan müdahalelerin ardından, Elazığ normal hayatına adapte olmaya başlarken, dünyada Covid-19 salgını baş gösterdi. Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ilk kez ortaya çıkan ve 12 Şubat 2020 itibarıyla resmi adı “SARS-CoV2” olan yeni tip koronavirüsün yayılım hızı, alınan önlemler ile yavaşlasa da kesin bir tedavi yöntemi bulunmadığından dolayı dünya genelinde halâ yayılmaya devam ediyor.
11 Mart 2020’de WHO (Dünya Sağlık Örgütü) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un yaptığı açıklamayla birlikte Covid-19, pandemi yani “küresel salgın” ilan edildi. WHO’nun tanımına göre ise bir hastalığın pandemi ilan edilmesi için hastalığın, “yeni bir virüsten kaynaklanması ve insandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması” gerekiyor. 11 Mart 2020 Çarşamba sabaha karşı 00:53 sularında ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de görülen ilk Covid-19 vakasını duyurdu. Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarının ardından Türkiye’de pandemi süreci için çeşitli uygulamalar hayata geçirildi ve bu işlemler çeşitli şekillerde uygulanmaya devam ediyor.
Pandemi sürecinde Türkiye’de hızlı kararlar alındı. İlk olarak okullar kısa bir süreliğine tatil edilirken, salgının bulaşıcılık hızının güçlü olduğu görülünce, okullar ve üniversiteler uzaktan eğitime geçti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın 13 Mart 2020’ de yaptığı “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında koronavirüs hastalığına (Covid-19) karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda alınan karar gereğince ülkemizdeki bütün yükseköğretim kurumlarında 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 3 hafta süreyle eğitime ara verilmiştir.” açıklamasıyla birlikte üniversiteler ilk arasını verdi ve ardından yapılan “13 Mart 2020 tarihinde, yani bu ara verilişin hemen akabinde de uzaktan öğretim altyapıları ve insan kaynaklarının durumu konusunda üniversitelerimizden acil olarak bilgi istendi, üniversitelerimizde Salgın Danışma Komisyonları oluşturuldu.” açıklamasıyla da “23 Mart Pazartesi uzaktan eğitim kapasitesine sahip olan bütün üniversitelerimizde dijital imkânlar ile uzaktan öğretim süreci başlayacaktır.” denildi. Verilen bu kararların ardından üniversitelerde uzaktan eğitim dönemine geçildi. Fırat Üniversitesi yönetimi, YÖK Başkanı’nın açıklamalarının ardından gerekli düzenlemeleri hızlı bir şekilde gerçekleştirerek uzaktan eğitim sistemi ile eğitim-öğretime devam etti. Bu süreçte Fırat Üniversitesi tarafından salgına yönelik çeşitli uygulamalar da hayata geçirildi. İlk olarak 9 Mart’ta Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Akbulut tarafından “Coronavirüs Hakkında Bilgilendirme” programı düzenlendi. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ hem üniversitenin web sitesinden hem de Twitter’dan “Öğrencilerimizin dikkatine! Üniversitelerimiz 16 Mart tarihinden itibaren 3 hafta süreyle tatil edilmiştir.” duyurusunu yaptı. Rektör Prof. Demirdağ, 18 Mart itibariyle ise “FUZEM altyapımızla uzaktan eğitime hazırız. Bütün senkronize işlemlerimiz tamamlandı. Beceri bazlı (laboratuvar, atölye, klinik, işyeri, gibi ) uygulamalı dersler hariç uzaktan eğitime geçilecektir.” dedi.
23 Mart’ta uzaktan eğitim sürecinin başlamasıyla üniversitede dersler kısa bir sürede sisteme yüklenirken, gerekli konularda UZEM (Uzaktan Eğitim Merkezi) birim personelleri tarafından akademisyenlere gerekli eğitimler verildi. Bu süreçte Rektör Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Hasar, televizyon kanallarında çeşitli programlara katılmanın yanı sıra telekonferans yöntemi, İnstagram canlı yayınları gibi dijital platform programlarına da katılıp öğrencilere farklı mecralardan ulaşarak Fırat Üniversitesinin uzaktan eğitim süreci ve pandemi süreci ile ilgili bilgiler verdi. Uzaktan eğitim sürecinde Fırat Üniversitesi öğrencilerinin hiçbir konuda sıkıntı yaşamaması adına üniversite yönetimi oldukça hassas davranmaya gayret ederek süreci çok başarılı bir şekilde yönetti. Bu süre zarfında Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Hasar, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kulübünün (FİMÜ) organize ettiği ve yaklaşık 3 saat süren telekonferansla öğrencilerle buluşarak sorunlarını dinledi. Elazığ Belediyesi Gençlik Meclisi’nin İnstagram yayınına katılarak uzaktan eğitim sürecini anlatıp, öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı. Fırat Üniversitesi Senato Toplantısı da bu süreçte telekonferans yöntemi ile gerçekleştirildi. Toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Cebeci, Prof. Dr. Sadettin Tanyıldızı, Prof. Dr. Halil Hasar ile Genel Sekreter Prof. Dr. Ahmet Özer de katıldı.
Pandemi sürecinde Fırat Üniversitesinde çeşitli çalışmaların yanı sıra destek projeleri de yürütülmeye devam etti. 2 Nisan tarihinde Fırat Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümü öğretim üyeleri, öğrencileri ve personeli gönüllü olarak koronavirüsle mücadelede fedakârca çalışan sağlık çalışanları için 4 bin adet yüz koruyucu siperlik ürettiler. Ayrıca 2 Nisan’da Fırat Üniversitesinde dünyada ilk defa canlılar üzerinde testleri yapılan “Yapay Zekâ Tabanlı Solunum Cihazı” geliştirildi. Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ise cihazın prototipini en kısa zamanda seri üretime geçirmeyi hedeflediklerini belirtti. 6 Nisan’da Fırat Üniversitesi Hastanesinde Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ başkanlığında, Pandemi Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. 7 Nisan 2020’de ise Fırat Üniversitesi Hastanesinde sağlık çalışanlarının ihtiyacı olan cerrahi maske, hastanenin kendi imkânlarıyla üretilmeye başlandı. 14 Nisan’da Fırat Üniversitesi Hastanesinde yeni kurulan Covid-19 PCR Tanı Laboratuvarında koronavirüs (Covid-19) testleri yapılmaya başlandı. 29 Nisan’da tüm ülkelerde salgına yakalanmış pozitif hastalara bağışıklık kazandırmak için kullanılan İmmün Plazma Yöntemi tedavisi Fırat Üniversitesi Hastanesinde başladı.
Yaşanan bu zor günlerde Fırat Üniversitesi kriz yönetimi konusunda başarılı adımlar atarak öğrencilerini mağdur etmeden 2019-2020 eğitim-öğretim yılını başarılı bir şekilde tamamladı. Verilen hızlı kararlar ve gerçekleştirilen doğru uygulamalar sayesinde öğrenciler uzaktan eğitim sistemine rahat bir şekilde adapte olurken, Fırat Üniversitesi bu süreçte Türkiye’de uzaktan eğitim sisteminde oldukça başarılı olan bir üniversite olarak adını tarihe not düşürdü.