Haber ve fotoğraf: Berivan Beçene
Karadeniz’in simgesi olan fındığın hasat dönemi başladı. Fındık üreticileri sadece Türkiye’nin ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, dünyanın dört bir yanına da ihracat yapıyor.
Karadeniz Bölgesi’nde yapılan fındık yetiştiriciliği, Türkiye’deki fındık üretim oranını belirliyor. Kendine has iklim şartları isteyen fındık, bol yağışlı, nemli topraklarda yetişiyor. Dünyanın en kaliteli fındığının yüzde 70 oranında Türkiye’de üretildiğine değinen fındık üreticisi Mustafa Öztürk; ‘’Türkiye’de fındık yetiştiriciliği yapılan iller arasında Ordu, Samsun, Sakarya, Düzce, Giresun, Trabzon, Rize, Kastamonu, Zonguldak, Bayburt, Artvin Fatsa ve Çarşamba yer alıyor.’’ dedi.
İklim şartlarından dolayı fazla geçim kaynakları yok
Fındığın kendileri için büyük bir öneme sahip olduğunu ve geçimde önemli bir payı olduğunu belirten Öztürk; ‘’Fındık en büyük geçim kaynağımız. Çünkü burada iklim şartları yüzünden pek fazla bir geçim kaynağımız yok. Beklentimiz fındıktan elde ettiğimiz gelir ile geçimimizi sağlamak.’’ dedi.
Öztürk, bu yıl fazla yağmur yağmadığı için fındık miktarının geçen yıllara oranla daha düşük olduğunu ve bu yüzden fındık fiyatlarında bir artış beklediklerini de vurgulayarak şu ifadeleri kaydetti:
“Çünkü ne kadar çok fındık o kadar az fiyat, ne kadar az fındık o kadar çok fiyat. Fındıkta ters orantı var.
Fındık çok zahmetli bir iş. Her şey tamamen iklim şartları ile bağlantılı. Çünkü yağış miktarının fazla olduğu yıllarda fındık miktarında da büyük bir artış görülüyor. Bu yüzden fındık yetiştiriciliğinde yüksek verim elde etmek sadece budama ve tohuma bağlı değil, daha çok hava durumu ve iklim şartlarına göre değişiklik gösterir.
Esas zor olan kısım bizi bekliyor. Önce harmanda patosa vuracağız, ardından kurutma işlemine geçeceğiz. Kurutma işleminde ekstra bir çaba harcıyoruz. Çünkü iklim şartları her an değişiyor. Bu yüzden tek temennimiz var olan fındığı bir an önce kurutmak.
Zor bir süreçten geçiyoruz. Ama emeklerimizin karşılığını almamız bize moral ve motivasyon kaynağı olacaktır.’’