Anadolu’da Sezar’ın imzası: “Veni, vidi, vici”

0
2901

Haber ve Fotoğraf: Handan Uz

Roma İmparatoru Jül Sezar’ın, Basforos Kralı II. Pharnake’ye karşı zafer kazandıktan sonra, meşhur “Veni, vidi, vici” (geldim, gördüm, yendim) sözünü söylediği yer olan Tokat Zile Kalesi, her yıl ziyaretçi akınına uğruyor.  

Tokat iline 62 kilometre uzaklıkta olan Zile, 54 bin 368 nüfuslu bir ilçe. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan yer, “Zela , Zelitis, Zelitis, Anzila, Gırgırıya, Zeyli, Silas” isimlerinden sonra Zile adını aldı.

Geçmişten günümüze bir kültür mirası olan Zile’de, en önemli tarihi unsurlarından biri Zile Kalesi. İlçenin göz bebeği olan ve Tokat’a gelen turistlerin durağı olan Kale, Anadolu’nun tek dolma kalesi. Kesin olmamakla birlikte 4 bin yıl önce, Asur hükümdarının eşi Semarus’un emri ile inşa edildi. İlçenin tam merkezinde yer alan Kale’ye çıktığınızda, her yeri net bir şekilde görebilmeniz mümkün.

Roma İmparatoru Jül Sezar, M.Ö. 47 yılında Anadolu’da ilk kez Zile’ye gelmiş. Burayı imparatorluk sınırlarına katmak için, Basforos Kralı II. Pharnake ile Zela Savaşı’nda karşılaşmışlar. Savaşın sonunda II. Phanake birçok askerini kaybetmiş. Savaşı kazanan Sezar, sevincini ülkesine “Veni, vidi, vici” (Geldim, gördüm, yendim) sözüyle ilan etmiş. Sezar döneminden kalma Kale’de, o döneme ait taşlarla oyulmuş küçük tiyatro, saat kulesi ve tünel bulunuyor.