Bıçak bileme sanatı tarih oluyor

0
134

Haber ve Fotoğraf: Halil Katar

Elazığ tarihi Kapalı Çarşı’da esnaflık yapan Turan Keyha, bıçak bileme sanatı ve mesleğinin önemini yitirdiğini dile getirerek şunları söylüyor: “El sanatına dayalı meslekler el üstünde tutulmalı, gençler istihdam edilmedir.”

17 yıl önce hazır bıçak alım satımı ile sektöre girdiğini belirten Turan Keyha, mesleğe bir bıçak bileme ustasının yanında başlamış. Kesici metal bileme taşlarının tehlikesi arasında geçen yıllar sonunda mesleğin ham madde zorlukları ve teknolojik gelişmeler nedeniyle sönümlendiğini belirtiyor: “Ham madde yurt dışından geliyor, Euro bazlı fiyatlar arttığı için alımlar düşük, esnaf sıkıntılı bir süreç içinde. Öte yandan teknolojik gelişmelerle sanata olan ilgi azaldı, el sanatına verilen önem kayboldu. Çırak yetişmemesi de büyük sorun yaratıyor.

Keyha, el sanatlarına olan ilginin azaldığını şu sözlerle anlatıyor: “Artık kimse çocuğum meslek öğrensin, ticaretle ilgilensin demiyor. Hâlbuki el sanatlarını ayakta tutan en önemli unsur sanat ve zanaattır. Osmanlı Devleti’nde bu ahilikler tarafından yürütülen bir gelenekti. Sanatın devamı için üreten eleman yetişmesi, esnaf ve sanatkârlar odalarının bu konuda destek vermesi gerekiyor. El sanatına dayalı meslekler el üstünde tutulmalı ve gençler istihdam edilmelidir.”