Bilinmeyen coğrafi bölge: İsos Antik Kenti

0
687

Haber: Emre Alperen Borazan

Hatay’ın Erzin ilçesinde bulunan İsos Antik Kenti, tarih ve doğaseverlerin ilgi odağı oluyor.

M.Ö. 545 yılında dönemin önemli bir yerleşim yeri olan İsos Antik Kenti birçok ulusa ev sahipliği yapmış. 5 bin yıllık köklü bir geçmişi bulunan kent; ticaret ve savaş konusunda stratejik bir bölge olmuş. Makedonya Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Darius arasında geçen meşhur İsos Savaşları da burada gerçekleşmiş. Aynı zamanda Geç Hitit, Pers, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan çok kültürlü bir kent olmuş.

Günümüze değin bir bölümü yıkılmış olan İsos Antik Kenti su kemerlerinin sadece 2 kilometrelik bir bölümü ayakta kalmayı başarmış. Su kemerlerinin asıl yapılış amacının Amanos Dağları eteklerinden Cenevizli gemicilere su iletme projesi olduğu biliniyor.

Antik Kent, her ne kadar Hatay sınırları içinde yer alsa da aslında Hatay ve Osmaniye il sınırı olarak belirlenen Kısık Boğazı bölgesinde yer alıyor. Bölgenin kuzeyinde Toprakkale ilçe sınırı güneyinde ise Erzin ilçe sınırı bulunuyor.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgenin içerisinde Lecelik adı verilen volkanik taşlar yer alıyor. “Bilinmeyen” olarak adlandırılmasındaki en büyük etken ise çevresinde yetişen çoğu insanın buradan habersiz olması.