Bulutların ötesinde bir yapı: Sümela Manastırı

0
486

Haber: Emre Alperen Borazan

Uluslararası ve ulusal düzeyde inanç turizminin en önemli rotalarından olan Sümela Manastırı, restorasyon çalışmalarının ardından yeniden turistlerin ziyaretine açıldı.

Sümela Manastırı, Türkiye’nin doğal güzellikleri ile dolu cennet şehirlerinden biri olan Trabzon’da yer alıyor. Manastır Anadolu’da Hristiyanlığın erken yayıldığı dönemlerde Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios adında iki rahip tarafından kurulmuş.

Manastır kendini dine adayanların ve genellikle din insanlarının şehir yaşamından uzakta toplu olarak yaşadığı dini yapılardır. Genel olarak Budizm, Hinduizm ve Hristiyanlık’ta önem arz eden yapılardır.

Sümela Manastırı, adını ‘siyah‘ anlamı taşıyan kurulduğu dağ olan Karadağ’dan geldiği düşünülen ‘melas‘ kelimesinden almış. Halk ağzında Meryem Ana Manastırı olarak bilinen yapı, Maçka ilçesi Altındere Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Karadağ yamacına kurulan Sümela Manastırı Altındere vadisinden 300 metre yükseklikte yer alıyor. Manastır’ın girişine ulaşmak için, 100 basamaklı, dik ve dar bir merdivenden çıkılması gerekiyor.

Sümela Manastırı kurulduğundan itibaren farklı kültürlerin rüzgârının estiği bir yer. Bizans döneminde değer kazanan yapının Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğu Karadeniz bölgesini hâkimiyeti altına alması ile kültürel çeşitliliği artmış.

İki adet kutsal pınarın bulunduğu Manastır içerisinde yer alan odalar, mutfak, kütüphane ve Hristiyanlara ait 2 adet kutsal alan ve şapel bulunuyor. Çok kültürün elinin izi bulunan Manastır’da ocaklar ve dolaplarda Türklere ait detaylar da yer alıyor.

Trabzon’a 47 kilometre, Maçka İlçesi’ne 17 kilometre uzaklıkta yer alan Sümela Manastırı haftanın 7 günü 09.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaretçilerini kabul etmektedir. Giriş ücreti 100 TL olarak belirlenen Manastırı ziyaret etmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı Müze Kart’lar kullanılabiliyor.