Elazığ Sün Köyü’ndeki baraj gölü en kurak zamanlarını yaşıyor

0
607

Haber ve Fotoğraf: Muhiddin Can Barış

Elazığ’a bağlı Sün Köyü’nde sulama amacıyla kullanılan baraj gölündeki azalma dikkat çekti.

Elazığ’ın merkezine yaklaşık olarak 15 kilometre mesafede bulunan Sün Köyü’nde, sulama amacıyla kullanılan baraj gölü, son yıllardaki en kurak anlarını yaşıyor. Sün Köyü Muhtarı Hasan Hamdi Öztürk konuyla ilgili olarak; “Özellikle küresel ısınma, kurak iklim ve yağmur yağmamasının etkisi ve az da olsa sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte, uzun ve kısa vadeli olarak köylerde ikamet eden ve tarımla uğraşan insanların etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Herkes sırayla su kullanabiliyor”

Baraj gölündeki suyun kanallar vasıtasıyla köy halkına ulaştığını söyleyen Muhtar Öztürk, “Birkaç sene önce böyle bir sorunumuz yoktu. Kanallar hiçbir zaman boş kalmazdı, sulama kısıtlaması olmazdı. Fakat şimdi belirli saatler dışında sulama yapmayı, tasarruf etme açısından kısıtladık. Belirli saatler içerisinde sulama yapılırken herkesin bir sırası oluyor. Sırası gelen köy halkı tarım arazisini suladıktan sonra yerini ihtiyaç sahibine bırakıyor. Böylelikle tasarruf ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Barajdaki su seviyesinde ciddi bir azalma söz konusu

Sün Köyü’ndeki baraj gölünün çevre köylere kadar ulaştığını da belirten Öztürk şunları kaydetti:

“Köyümüzde bulunan ve sulama amaçlı olarak kullandığımız baraj gölü, çevre köylere kadar ulaşıyor. Arındık ve Beşik köyleri de bu kaynaktan yararlanıyor. Su, çevre köylere tahliye kanalları vasıtasıyla ulaşıyor. Fakat son yıllardaki kuraklık, yağmur yağmaması gibi çeşitli sebeplerden dolayı baraj seviyesinde ciddi bir azalma söz konusu. Bu yüzden tahliye kanalları su seviyesinin üzerinde kalıyor ve dolayısıyla çevre köylere su ulaşmasında güçlük yaşanıyor.

Köy halkı olarak herkes elini taşın altına koymalı, su hayattır, bu suyu hepimiz kullanıyoruz. Dolayısıyla tasarruf etmek ve sürekliliği sağlamak bizim elimizde. Eğer biz bu sorumluluğu almaz ve bu kaynağı hiç bitmeyecekmiş gibi kullanırsak, bu yanlış olur. Bundan birkaç yıl önce hiçbir sorun yaşamazken şu an buradayız ve böyle bir sorunla karşı karşıyayız.”