Elazığ’da tıp literatürüne yeni bir ameliyat eklendi

0
209

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

Elazığ Medical Park Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Kermenli ve ekibi, 4 santimlik tek kesiden hem sağ hem de sol akciğerlerin ameliyatını videotoraskopi yöntemiyle gerçekleştirdi. Bu uygulamanın tıp literatüründe bir ilk olduğu belirtildi. 

Bingöl’de ikamet eden 19 yaşındaki Abdurrahman Zengin, 3 yıldır sağ ve sol akciğerindeki baloncuklar nedeniyle başta Bingöl olmak üzere Malatya ve Elazığ’daki çeşitli hastanelerde tedavi gördü. İlk olarak akciğer sönmesi yaşayan Zengin, rahatsızlığının artması sonucu Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Kermenli tarafından ameliyata alındı. Doç. Dr. Kermenli, ikinci defa uyguladığı ve literatüre kazandırdığı 4 santimlik tek kesiden çifte akciğer operasyonunu ekibi ile birlikte gerçekleştirdi. Ameliyatın başarılı geçtiğini ve hastanın durumunun iyi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kermenli, ekibiyle hastanın subksifoid bölge adı verilen iman tahtası kemiğinin hemen altından girdiklerini, her iki akciğerden yapılan ameliyatın tıp literatürüne yeni bir perspektif kazandırdığını belirtti.

“Hasta çift ameliyat ağrısı yerine tek bir bölgeden kısa süreli ağrı yaşıyor”

Videotorakoskopi yöntemine dair de bilgiler veren Doç. Dr. Kermenli,  “Bu yöntem aslında kamera ile torax (akciğer boşluğu) görüntülenmesi işlemidir. Bu yöntem kaburga kemiklerinin arasından ve bizim uyguladığımız gibi iman tahtası bölgesinden girilerek uygulanabilen bir ameliyat yöntemidir. Bir optik yardımı ile akciğer, akciğer zarı ve bu bölgede gerçekleştirilen ameliyatları yapabiliyoruz. Videotorakoskopi ile gerçekleştirilen operasyonlardaki en büyük artı hasta çift ameliyat ağrısı yerine tek bir bölgeden kısa süreli bir ağrı yaşıyor” dedi.