Haber: Beyza Yıldırım
Türk Hava Yolları (THY), öğrencilere iş imkânı yaratarak, yarı zamanlı çalışmadan (part time) tam zamanlı çalışmaya (full time) geçiş sağlıyor.
Geçtiğimiz hafta düzenlenen ve Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Güneydoğu Kariyer Fuarı’na katılan Türk Hava Yolları kurumuna, Fırat Haber ekibi olarak sorularımızı yönelttik.
THY’de çalışma imkânları nelerdir?
Türk Hava Yolları yetkililerinden aldığımız bilgilere göre belirli başlıklar altında çalışma tipleri var. Bunlar:
TAKE OFF 101: Öğrenciler için yarı zamanlı çalışma olanağı
TAKE OFF CABİN: Kabin memuru, kabin amiri
TAKE OFF JR. : Yeni mezun tecrübesiz adaylar
TAKE OFF COCKPİT: Kaptan pilot, tecrübeli 2. pilot, tecrübesiz 2. pilot, simülatör eğitim öğretmeni (SFI)
TAKE OFF SR. : Genellikle alanında en az iki yıl deneyim sahibi lisans mezunu adaylar
TAKE OFF CADET: Yaklaşık 18 aylık bir eğitimin sonrasında 2. pilot olarak çalışma olanağı
TAKE OFF 101 nedir?
Öğrenciler için yarı zamanlı çalışmayı temsil eden TAKE OFF 101 programını sorduğumuzda yetkililerden şu yanıtı aldık: “Bu programda staj yapmak deneyim kazandırır, çevre genişletir, iş fırsatları doğurabilir. Sosyal sorumluluk projeleri ile iletişim kuvvetlendirilir, kendini tanımayı ve lider olmayı sağlar. Öğrenci kulüplerine katılım da network ve kişisel yetkinlikleri arttırır. Sertifika ve eğitim programlarına ilgi alanınıza göre katılmak iş hayatına hazırlamanıza yardımcı olur.”
Havacılık eğitimi ve sonrası
Havacılık eğitiminin durumunu sorduğumuz yetkili, Türk Hava Yolları’nın ulusal bazda eğitim veren 3 okulu olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“3 okulumuz mevcut, bunların haricinde talep olursa açılır. Yıllık öğrenci kapasitemiz kişi ve talep sayısına göre değişir. Yıllık istihdam oranımız 1000 civarı. Yabancı dil bilmek her işverenin talep ettiği, iş hayatının vazgeçilmez parçasıdır. Bu yüzden İngilizce eğitimi de veriyoruz.
Çalışanlarımızdan kabin memurları 12-15 bin arası, pilotlarımız ise 50 bin civarı aylık gelire sahipler. Çalışma alanlarımız ise şöyle: İnsan kaynakları ve destek üniteler, pazarlama ve satış, operasyon, planlama, mali yatırım ve anlaşmalar, kalite ve teknik, TURKISH Cargo.”