Elazığ’da yetiştirilen alabalık birçok ülkeden talep görüyor

0
694

Haber: Gülzade Avcı

Elazığ’ın Keban ilçesinde, Karakaya ve Keban baraj göllerinde yetiştirilen alabalık lezzetiyle dünyaya ismini duyuruyor. Elazığ’da yetiştirilen alabalığın yaklaşık 10 bin tonu başta Almanya olmak üzere, Hollanda, Belçika ve Rusya’ya ihracat ediliyor. Elazığ’dan dünyaya ihracatı yapılan alabalık, lezzetiyle talebi artırdığı gibi akılda da kalıcılık sağlıyor.

Elazığ, alabalık ve somon üretiminde Türkiye’nin en önemli balık üretim merkezlerinden biri. 161 adet alabalık tesisi ve 183 milyon yavru üretim kapasitesine sahip. Alabalık tesislerinde her yıl ortalama 98 milyon TL’lik gelir elde ediliyor ve bu tesislerde 1500 kişiye iş imkânı sağlanıyor.

68 bin hektar su yüzeyi alanına sahip olan ilin, alabalık yetiştiriciliği için birinci sınıf su kalitesine sahip olması bu avantajı ortaya çıkarmakta. 160 civarında kafes balıkçılığı yapan tesis ile Elazığ, Türkiye’de alabalık üretiminde lider konumda.

Birçok alabalık çiftliği bulunan Keban, ziyaretçilerine bir lezzet şöleni sunuyor. Fırat Nehri üzeri ve çevresinde bulunan restoranlarda sunulan zengin alabalık menüsüyle bu lezzete ulaşmak mümkün.

Bir besin değeri olarak alabalık

Alabalık, insan vücudunun vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayan çok yararlı bir balık türü. Alabalık ayrıca en lezzetli balık türleri arasında yer almakta. Zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından hem yetişkinlerin hem de çocukların düzenli olarak tüketmesi gereken başlıca besin kaynaklarından biri.

Yaşadığı suyun içeriğine ve mevsimine göre değişmekle birlikte, özellikle kış aylarında taze ve çok çeşitli olan alabalık, haftada en az 2-3 gün sofralarda bulundurulmalı.

Alabalık tüketmenin faydaları

Omega 3 deposu olan alabalık, hasarlı dokuları onarmasıyla ön plana çıkıyor. Bağışıklık sistemi ve kalp dostu olan alabalık, zekâ gelişimine de fayda sağlıyor, kemikleri güçlendiriyor.

Hücrelerin onarılmasını sağlayarak Alzheimer riskini de azaltan alabalık, eklem ağrılarına faydalı. Göz sağlığını destekliyor, bağırsak sağlığını koruyor, özellikle gençlerde diyabet riskini azaltıyor, çocukların algılama ve dikkat yetisini artırıyor, hücreleri yeniliyor, cildinizi güzelleştiriyor ve ayrıca saçlarınızın canlanmasını da sağlıyor.

Sadece bedensel değil, ruh sağlığını da koruyan alabalık sık sık tüketilmesi öneriliyor.