TEKNOFEST hakkında her şey!

0
607

Haber: Merve Eyyüpkoca
Fotoğraf: Halil Katar

Havacılık, uzay ve teknoloji sektörlerinin bir araya geldiği TEKNOFEST, Türkiye’nin millî teknolojisini geliştirmeyi hedefleyen tek festival olma özelliğini taşıyor. Fırat Haber ekibi olarak TEKNOFEST’i, Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği öğrencilerinden oluşturduğu takım ile birçok başarıya imza atan, Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme Derneği (METEM-DÖR) Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu’na sorduk.

TEKNOFEST’in geleceğe dönük yatırımları nelerdir?

“İlk yıl ödül alan öğrencilerimiz şimdi Ankara Teknokent’te kendi şirketlerini kurdular”

TEKNOFEST’in öncelikle öğrencilere özgüven kazandırdığını belirten Prof. Dr. Türkoğlu, şu ifadeleri kaydetti:

“Öğrenciler, derslerde öğrendikleriyle yaptıkları teknolojik buluşları TEKNOFEST’te sergilediklerinde ve farklı üniversitelerden gençler ile etkileşime girdiklerinde; ‘Bizler de bir şeyler başarabiliriz’ diyorlar. Ayrıca TEKNOFEST’e birçok farklı teknoloji şirketleri geliyor. Gençler de onların yapmış olduğu çalışmaların ileri teknoloji boyutunu görüyor. Bu da gençler açısından ileriye dönük bir perspektif çizmeleri için ciddi bir önem arz ediyor.

İlk yıl ödül alan öğrencilerimiz şimdi Ankara Teknokent’te kendi şirketlerini kurdular ve ürettikleri otomotiv ticarileşme sürecine girdi. Yani TEKNOFEST’te sadece yarışma boyutu yok, öğrencilerin kendi işlerini kurması için de bir zemin oluşturuluyor.”

TEKNOFEST yarışma başvurularını değerlendirme kriterleri nelerdir?

Millî teknolojiyi geliştirmede ciddi bir önem arz eden TEKNOFEST’ in başvuru kriterlerini sorduğumuzda, Prof. Dr. Türkoğlu, “TEKNOFEST yarışmalarına bir fikriniz varsa başvurabilirsiniz. Fırat Üniversitesi olarak bizim kriterlerimiz: Derste öğrendiklerinizle gerçek bir problemi çözün ve yapacağınız projeler güncel sorunların çözümü olsun” dedi.

TEKNOFEST’ in yarışmacılarına sağladığı hibe desteği nedir?

Prof. Dr. Türkoğlu 20 bin TL kadar destek aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Üniversitelerde sağlık, kültür ve spor daire başkanlıkları var. Orada öğrenci projelerine destek veriliyor. Biz küçük mikro bilgisayarlar, sensörler, üç boyutlu yazıcılar aldık. Ayrıca 20 bin TL kadar da para desteği sağlandı.

Yarışmacıların yaptığı projeler dereceye girdiğinde, TÜBİTAK Tekno Girişim hibe desteği ile 200 bin TL’ye yakın bir hibe veriyor. Birtakım sanayi savunma firmaları da bu tür projelere destek oluyor. Ayrıca bu yıl TEKNOFEST’ in bir girişim akademisi var, o da öğrencilerin projelerine destek vermeyi gündemine aldı.”

TEKNOFEST yarışmacılarına ne vaat ediyor?

TEKNOFEST’in dereceye giren öğrencilere sunduğu imkânları ise Prof. Dr. Türkoğlu şu şekilde sıraladı: “Yarışmacılar derece aldıklarında kendi işlerini kurabilecek birtakım kamu ve kurum desteklerini rahatlıkla alabiliyorlar. TEKNOFEST yine derece alanları fonlayıp, kendi işlerini kurmasını sağlıyor. Ayrıca bir takım firmalar sponsor oldukları alanlarda dereceye girenlere not ortalamasına bakmadan kendi şirketlerinde iş imkanı sağlıyor.”

Akademik danışman olarak sorumluluklar

Akademisyen bakış açısının farklı, öğrenci bakış açısının farklı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Türkoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Öğrencilerin TEKNOFEST’e sunacakları projelerin etik bir sorununun olmaması gerekiyor ve daha önce tasarlanmamış olması gerekiyor. Projelerin yönetim sürecinin tüm sorumlulukları akademik danışmandadır. Öğrencilere projeyi sunum aşamasında yol gösteriyoruz çünkü o projeleri değerlendirenler de akademisyenler. Maddi desteği üniversitemizin öğrenci fonundan sağlıyoruz. Aynı zamanda laboratuvar imkânları ve yeme içme desteği de sağlıyoruz.”