Elazığ’ın meşhur lezzeti: Orcik hazırlıkları başladı

0
921

Haber ve fotoğraf: Heval Yaşar

Kışın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ve Elazığ yöresinde “orcik” olarak adlandırılan cevizli sucuk için kazanlar kaynamaya başladı.

Özellikle kış mevsiminde çerez olarak tüketilen orcik, Türkiye’nin dört bir yanına ün saldı. Bu meşhur lezzete hazırlık bağ bozumu döneminde başlıyor ve bu lezzet zahmetli aşamalardan geçerek sofralara ulaşıyor.

Günler süren emekle hazırlanan orcik; badem, ceviz, fındık, çikolata ve kuru üzüm gibi yemişleri içeriyor. İlk olarak, bağlardan toplanan üzümlerin havuz denilen küçük bir yerde suyu çıkarılıyor. Bir gün bekletilen bu üzüm suyu, odun ateşinde kaynatıldıktan sonra, yöreye has bir toprakla mayalandırılıyor. Daha sonra şıra ve un eklenerek kaynatılıyor. Elde edilen bulamaca önceden dizilen cevizler batırılıp, cevizler güneşte kurutulmaya bırakılıyor.

Faydaları nelerdir?

Orcik, lezzetinin yanı sıra faydalarıyla da vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor. Enerji değeri yüksek proteinler içermesinin yanı sıra A,D,E,K ve B grubu vitaminlere sahip. Dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirerek, hücre yenilenmesini arttırıyor. Su dengesi, hormon ve enzim üretimi dengesini de koruyor.