En beyaz ve en serin boya üretildi

0
103

Purdue Üniversitesinde çalışan bir grup mühendis, bugüne kadar üretilmiş en beyaz ve serin boyayı elde etti.

TÜBİTAK Bilim Genç‘te Dr. Mahir E. Ocak tarafından yayımlanan yazıya göre, üretilen boya ısı olarak da en serin boya özelliğini taşıyor. Yeni boya sadece güneş ışığını çok yüksek oranda yansıtmıyor, aynı zamanda kendi sıcaklığını ortam sıcaklığının altında tutmayı da başarıyor.

Geliştirilen beyaz boya (solda) ve boyanın ısıya duyarlı kameralarla alınmış görüntüsü (sağda). Görsel: Joseph Peoples, Purdue Üniversitesi

Sıradan bir beyaz boya, üzerine düşen güneş ışığının %80-%90 kadarını yansıtır. Araştırmacıların geliştirdiği süper serin boya ise üzerine düşen güneş ışığının %98,1’ini yansıtmayı başarıyor. Araştırma ekibinin üyelerinden Dr. Xiangyu Li, geliştirdikleri boyanın güneş ışığını bu kadar yüksek oranda yansıtmasının iki nedeni olduğunu söylüyor. Birincisi, boyanın içinde yüksek miktarda baryum sülfat (BaSO4) bulunması. Fotoğraf kâğıtlarını ve kozmetik ürünlerini de beyazlatmak için kullanılan bu malzeme, güneş ışığını yüksek oranda yansıtıyor. İkinci nedense boyaya katılan baryum sülfat parçacıklarının çok çeşitli boyutlarda olması. Bir parçacığın, üzerine düşen ışınları ne kadar saçacağı boyutlarına bağlı olarak değişir. Çok çeşitli boyutlarda parçacıklar olması da boyanın yansıtıcılığını artırıyor.

Prof. Dr. Ruan. Görsel: Jared Pike, Purdue Üniversitesi

Araştırmacılar geliştirdikleri boyayı test ettiklerinde, boyanın kendi sıcaklığını gece vakti yaklaşık 10 oC, gündüz vakti de yaklaşık 5 oC ortam sıcaklığının altında tutmayı başardığını gözlemlemişler. Yeni boyanın üretiminde kullanılan tekniklerin ticari boyaların üretiminde kullanılanlarla uyumlu olduğu da belirtiliyor.

Konu ile ilgi detaylı bilgiye ACS Applied Materials & Interfaces’te yayımlanan makaleden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç