Erişimi kolay ve sık kullanılan kulak tıkaçları ne kadar masum?

0
431

Haber: Şirvan Çil

Son zamanlarda internet siteleri de dâhil her yerde satılan kulak tıkaçları, göründüğü kadar masum mu, yan etkisi var mı?

Gürültüde uzun süre çalışan bireyler ve büyük şehirlerde yaşayan insanların, çevresel ve mesleki durumları dolayısıyla sese karşı duyarlılığı ve tahammülsüzlüğü had safhaya ulaşmış durumda. Yalnızlaşma, tahammülsüzlük ve birçok hastalığa neden olan gürültüye ve ses yüksekliğine çözüm olarak bulunan kulak tıkaçlarına rahatlıkla erişilebiliyor. Peki, bu tıkaçların kullanımı ne kadar sağlıklı?

Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim elemanları Doç. Dr. Gülendam Karadağ ve Arş. Gör. Akgün Yeşiltepe tarafından kaleme alınan İşitme Sağlığı ve Kulak Koruyucular isimli makaleye göre kulak tıkaçlarının birçok faydası ve zararı bulunuyor. Doç. Dr. Karadağ ve Arş. Gör. Yeşiltepe’ye göre kulak tıkaçlarının kullanılmasında dikkat edilmesi gereken unsurlardan ilki, tek kullanımlık kulak tıkaçlarının kirlenince yenisi ile değiştirilmesi gerektiği. Kirli kulak tıkaçları asla kullanılmamalı ve tıkaçlar günde en az bir defa sabunlu ılık su ile yıkanmalıdır. Uygun bir bakım ve hijyenle kullanılan, tek kullanımlık olmayan tıkaçlar aylarca kullanılabilir.

Kulak tıkacı kullanmanın olumlu yanları

Doç. Dr. Karadağ ve Arş. Gör. Yeşiltepe’ye göre, kulak tıkaçları küçüktür ve kolayca mobilize edilebilir. Diğer kişisel koruyucularla kolayca kullanılabilir. Sıcak ve nemli ortamlarda uzun süreli kullanımı daha kolaydır. Her çalışma alanına uygundur.

Kulak tıkacı kullanmanın olumsuz yanları

Doç. Dr. Karadağ ve Arş. Gör. Yeşiltepe’ye göre kulak tıkaçları, kulak içine yanlış yerleştirildiğinde ciddi sorunlara neden olabilir. Uyum için daha fazla zamana ihtiyaç gerekir. Takmak ve çıkarmak zordur. Kulak kanalını tahriş edebilir. Kullanımı denetlemek zordur.

Kaynak: Karadağ, G. ve Yeşiltepe A. (2019), İşitme Sağlığı ve Kulak Koruyucular. Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları DEÜ Hemşirelik Fakültesi. İzmir: Dokuz Eylül Matbaası.