FÜ “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” sıralamasında Türkiye’de 2. sırada

Stanford Üniversitesinden John Ioannidis ve arkadaşları tarafından “Plos Biology” dergisinden yayımlanan dünyanın en etkili bilim insanları listesinde, Fırat Üniversitesinden 30 öğretim üyesi, dünyadaki en başarılı bilim insanları listesinde yer aldı.

Stanford Üniversitesi bilim insanlarından Prof. Dr. John P. A. Ioannidis ve araştırma ekibi tarafından, farklı alt disiplinlerde dünyadaki 7 milyon bilim insanı arasından ilk yüzde 2’lik dilime giren 160 bin kişiden oluşan liste “Plos Biology” dergisinde yayımlandı.

Liste oluşturulurken akademik performansın en somut çıktıları olarak kabul edilen nitelikli yayın sayısı makalelerinin yayımlandığı derginin etki değeri, çalışmalarına yapılan “atıf sayısı, h-indeks, hm indeks, patent sayısı, ilk isim ve tek isim makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve atıf yapan makalenin yayımlandığı derginin etki değeri” gibi temel ve ciddi uluslararası ölçütler kullanıldı.

Listede, Türkiye’den en fazla akademisyeni giren üniversite 45 akademisyenle İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) oldu. İTÜ’yü, 30 akademisyenle Fırat Üniversitesi, 29 akademisyenle Koç Üniversitesi, 27 akademisyenle Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi, 24 akademisyenle Bilkent Üniversitesi, 23 akademisyenle KTÜ, 22 akademisyenle ODTÜ takip etti.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer alan öğretim üyelerini tebrik ederek, başarılar diledi.

Fırat Üniversitesinden Listeye Giren Öğretim Üyeleri ise şu şekilde oldu:

Prof. Dr. Kazım Şahin, Prof. Dr. M. Enis Yonar, Prof. Dr. Nurhan Şahin, Prof. Dr. Munir Aktaş, Prof. Dr. Meral Özel, Prof. Dr. Harun Tanyıldızı, Prof. Dr. Süleyman Aydın, Prof. Dr. Gaffari Türk, Prof. Dr. Ahmet Ateşşahin, Prof. Dr. Burcu Özcan, Prof. Dr. Mehmet Esen, Prof. Dr. Ebru Kavak Akpınar, Prof. Dr. Nihat Tosun, Prof. Dr. Hikmet Esen, Prof. Dr. Hüseyin Benli, Prof. Dr. Cumali İlkılıç, Prof. Dr. Hakan Fehmi Öztop, Prof. Dr. Yasin Varol, Prof. Dr. Mehmet Erdem, Prof. Dr. H. Soner Altundağ, Prof. Dr. Bilal Alataş, Prof. Dr. Abdulkadir Şendur, Prof. Dr. Fatih Özkaynak, Prof. Dr. Engin Avcı, Prof. Dr. İlhan Aydın, Prof. Dr. Resul Daş, Prof. Dr. Mikail Et, Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Prof. Dr. Mustafa İnç ve Prof. Dr. Hasan Bulut

İlgili listeye:  https://data.mendeley.com/datasets/btchxktzyw/2 adresinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Rektörlük Basın Yayın ve Halkla İlişkiler