FÜ’de “Türkiye Ateş Çemberine Alınmak İsteniyor” konulu konferans düzenlendi

0
83

Fırat Üniversitesi, İstanbul Topkapı Üniversitesi, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi ve İktisat Öğrenci Topluluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen  “Türkiye Ateş Çemberine Alınmak İsteniyor” konulu konferans düzenlendi.

FÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa; FÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Soner Özgen, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Kurucusu ve Topkapı Üniversitesi Öğretim üyesi Tümamiral Cihat Yaycı, Türk denizcilik tarihi, Türklerin Ege ve Akdeniz hakimiyeti tarihi, dünya deniz ticareti ve enerji kaynakları örneğinde denizlerin önemi ve Türkiye’nin neden denizlere önem vermesi gerektiği konularından bahsetti.

Dünya doğalgaz, petrol ve kaya gazı rezervlerinin önemli bir kısmını derinliklerinde barındıran denizlerin önümüzdeki yüzyıllarda uluslararası mücadele alanına dönüşeceği öngörüsünde bulunan Doç. Dr. Yaycı, Türkiye’nin gelecek nesillerinin bu bilinçle hareket ederek bu sürece sahip çıkacağını ümit ettiğini ifade etti.

Sunumuna Mavi Vatan doktrinini anlatarak devam eden Doç. Dr. Yaycı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz-Libya-İsrail hattında oyun kurucu bir aktör olması gerektiğini, bu konularda yapılacak görüşmelerin Türkiye’nin çıkarları ön planda tutularak değerlendirilmesinin zorunluluk olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın Türkiye düşmanlığını tırmandırmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Yaycı, “Türkiye savaşmadan Yunanistan’a diz çöktürecek ölçekte bir ülkedir. Yunanistan’ın Türkiye ile boy ölçüşmesi imkânsızdır” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Kurucusu ve Topkapı Üniversitesi Öğretim üyesi Tümamiral Cihat Yaycı’ya konferans sonunda Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Bilal Üstündağ tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

FÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü