Güç ve hızın birleşimi: Formula 1

0
324

Haber: Recep T. Buzkan

Her geçen gün artan kitlesiyle izleyicilerine ve sporseverlere seyir zevki yaşatan Formula 1 sporunu Fırat Haber okurları için mercek altına aldık.

Formula 1 nedir?

Formula 1 (F1); tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan yarışlar dizisidir. F1; bir yıl boyunca, her birine Grand Prix adı verilen ve değişik ülkelerde özel yollarda gerçekleştirilen yarışlardan oluşur. F1 motor dizayn formülünün en üst noktasıdır. F3 kategorisinde başlayan takım ve yarışçılar, sponsorlarında desteğiyle kendilerini geliştirip F2 ve F1’e çıkıp yarışa finansal, fiziksel, teknik ve güç sıralamasıyla dahil olurlar.

F1 nasıl yapılır?

4 saniyede 200 km hız

300 ila bin 200 arasında çalışanları bulunan Formula 1 bir takım oyunudur. Teknisyeninden fabrikalardaki çalışanına kadar herkes bu takımı kapsar.

4 saniyede 200 km hıza ulaşan ve 3 saniyede duran 640 kg ağırlığındaki 750 beygir gücüne sahip bir F1 aracı, teknisyenlerin tasarımlarıyla, uçmadan, sarsılmadan milimetrelik kanat tasarımlarıyla yere macun gibi yapışıyor. Tüm bunlar gerçekleşirken yarış esnasında kokpitteki pilota ağırlığının 6 katı kadar basınç uygulanır bu basınç yarım tona denk gelmektedir. F1 pilotları  her bir yarışta 2 ila 4 kg arasında kilo vermektedir.

Uluslararası Otomobil Federasyonu Dünya Motor Sporları Konseyi (FİA) tarafından kurallar konulan ve düzenlenen F1, gelişen dünya teknolojisiyle artan maliyetler yüzünden bazen aksaklıklara uğrayıp yapılmasa da hemen hemen her sene düzenlenmektedir. Ortalama 21 yarıştan oluşan bu spor 1 sene içine yayılır.

Yüksek maliyetler nedeniyle şimdilik F1’de 10 takım bulunuyor. Bu 10 takımın 2’şer vardır; toplamda 20 sürücü yarışta boy gösterir. Takımlar sponsorlardan oluşur ve kazanılan her yarış için puan kazanır. Pilotların takım değiştirme olasılığı olduğu için, takımlar ve pilotlar ayrı puan alırlar.

İlk yarışta ilk 10’a giren takımlar puan tablosuna tabi tutulur. Birinciye 25 puan, ikinciye 18 puan, üçüncüye 15 puan, 12, 10, 8, 6 ,4, 2, 1 olarak sırasıyla puan verilir. Araç içinde tek kişiden olan yarışçısıyla yüksek teknolojili, yüksek güvenlikli, güçlü , hızlı ve açık tekerlekli araçlarla düzenlenen F1 motor sporlarıyla ilgilenenler için oldukça zevk vericidir.