Gün batımını izlemek için güzel bir tercih: Apollon Tapınağı

0
167

Haber ve fotoğraf: Gülzade Avcı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Apollon Tapınağı, eşsiz manzarası ve tarihiyle doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Kalıntılar üzerine düşen gün batımının rengârenk tonlarını seyrederken, antik çağlara masalsı bir yolculuk yapıyorsunuz.

Unesco Dünya Miras listesinde yer alan Apollon Tapınağı, Antalya ilinin Manavgat ilçesinin Side beldesinde bulunur. Roma Barışı olarak bilinen dönemde inşa edilen iki tapınaktan biridir. Bu tapınak adını; mitolojide müziğin, sanatın, Güneş’in ve kehanetin Tanrısı olarak bilinen Apollon’dan alır.

Tapınak üzerinde korint (Yunan mimarisindeki üç biçimden biri) başlıklı sütunlar bulunmaktadır. Bizans bazilikasının (Çeşitli dönem yapılarında karşılaşılan bir plan tipi. Hristiyanlık öncesi yapılarda dini niteliği olmayan bir toplanma yeri özelliği gösterirken, Erken Hristiyan ve Orta Çağ mimarilerinde, yan geçitleri bulunan, galerili veya galerisiz kilise anlamında kullanılmıştır) tam ortasında kalan Apollon Tapınağı’nın bir kısmı bazilika yapımında kullanılmak için sökülür.

Roma düzeninde ve peripteros planına uygun biçimde yapılandırılan bu tapınağın, büyük sütunlarından bazıları restore edilip yerlerine konmuştur. Apollon Tapınağı, tarihi M.S 150 yıllarına dayanır. Kehanet Tanrısı Apollon, Zeus ve Leto’nun oğlu, Artemis’in ikiz kardeşidir. Ayrıca adı değişmeden, Roma mitolojisine geçen tek tanrıdır.