Dünyanın bittiği ve ölümsüzlük suyunun aktığı yer: Bırkleyn Mağaraları

0
1927

Haber: Heval Yaşar

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde efsanelere ve kutsal kitaplara konu olmuş, “dünyanın bittiği ve ölümsüzlük suyunun aktığı” yer olarak bilinen Bırkleyn Mağaraları, eşsiz manzarası ve tarihiyle görenleri büyülüyor.

Antik Çağlarda “dünyanın bittiği yer” olarak tanımlanan, efsanelerde ve kutsal kitaplarda “ölümsüzlük suyunun aktığı yer” olarak bilinen Bırkleyn Mağaraları, Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Abalı köyü sınırları içinde yer alıyor. Bırkleyn kelimesi ise “yükselme, kabarma” anlamına gelmekte.

Dicle Nehri’nin doğu kollarından biri olan Dibni çayı, karstik bir yapıya sahip olan mağaraların birinden girip diğer kolundan çıkıyor. Halk arasında Bırkleyn olarak anılan bu mağaraların, Türkiye Mağaralar Envanteri’ndeki ismi ise “İskender-i Birklin”.

Büyük İskender de burada konaklamış

Antik çağda yerleşim yeri olduğu belirtilen Bırkleyn Mağaralarında yapılan ön kazı incelemelerinde elde edilen kalıntıların ışığında, bölgenin M.Ö. 6000 yılından beri kullanıldığı tespit edildi.

Aynı zamanda, mağara içerisinde Asur krallarının kitabe ve kabartmaları da göze çarpıyor. Yöre halkının söylentilerine göre, Makedonya Kralı Büyük İskender’in Pers seferine giderken 15 bin kişilik ordusuyla burada konakladığı rivayet ediliyor.

Bir başka efsanede ise İskender’i Zülkarneyn bir sefere giderken, başının iki tarafında boynuz gibi iki ur çıkmış ve çok acı vermeye başlamış. İskender’e bir gün rüyasında Lice’de bulunan Bırkleyn mağaralarındaki suda yıkanırsa boynuzlarının kaybolacağını söylenmiş. İskender-i Zülkarneyn gelip Lice’yi fethetmiş. Bırkleyn mağaralarının suyunu içip başını da suyla yıkayınca boynuzlarından biri hemen yok olmuş.

Bu su yerin altından akar ve doğal bir tünelden sonra yeryüzüne çıkar. Bu suyun kaybolduğu yerin altına indiği yer “dünyanın bittiği yer” olarak tanımlanır.

Tatile çıkamayanların uğrak mekânı oldu

Mağaralar, koronavirüs nedeniyle tatile çıkamayan vatandaşların uğrak mekânı haline geldi. Özellikle piknikçi ve doğa yürüyüşçülerinin ilgi odağı oldu. Bırkleyn Mağaralarına gelenler, mağaradan çıkan buz gibi suyun ve eşsiz manzaranın keyfini çıkardı.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı