Hatay’da efsanesi yaşayan bir mitoloji hikayesi: Apollon ve Dafni

0
1281

Yazı: Heval Yaşar

Aşk hikayelerine konu olan ve aşkına ulaşabilmek için mesafeleri kat eden Yunan Mitolojisi Tanrısı Apollon’un ve istemediği bir aşktan kaçan Daphe’nin hikayesini, Fırat Haber okurları için derledik.

Apollon ve Dafni, Antik yunan mitolojisinde anlatılan bir destandır. Destana göre, Apollon, Yunan Deniz Tanrısı Peneus’un kızı Dafni’ye aşık olmuş. Çünkü Apollon, Aşk Tanrısı Eros’un oklarından biriyle vurulmuş.

Apollon aslında çok iyi bir okçuymuş ve kendiyle övünmeyi çok severmiş. Bir gün kendi gibi iyi bir okçu olan Afrodit’in oğlu genç Eros ile karşılaşmış ve onun okçuluk kabiliyeti ile ilgili alaycı sözler söylemiş. Buna karşılık Eros öç almak istemiş ve iki ok hazırlamış. Oklardan biri altın suyuna batırılmış ve saplandığı kişiye tutku ve sonsuz aşk verecekmiş. Diğer ok ise saplandığı kişiyi aşk ve tutkudan tamamen uzaklaştıracakmış. Altın ok Apollon’un kalbine saplanmış ve Dafni’ye umutsuzca aşık olmuş. Fakat ne yazık ki diğer ok da Dafni’nin kalbine saplanmış.

Dafni, Apollon’dan sürekli kaçmış ve aşkını reddetmiş. Apollon ise, Defne ağacından aldığı yapraklarla kendine bir taç yapmış ve bu tacı başından hiç çıkartmamış. Tüm Apollon heykellerinin başında gördüğümüz defne  yapraklarından yapılmış tacın sebebi de budur.

Bu efsanedeki olay Hatay’da gerçekleşmiş: Dafni’nin Gözyaşları

Yine bir efsaneye göre, bu olay Antakya’nın Harbiye Beldesinde geçmiş. Bu efsanenin kanıtlarından biri Antakya Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Apollon ve Dafni mozaiğidir. Ayrıca burada yaşayan halk, Harbiye’nin meşhur şelalelerine “Dafni’nin Gözyaşları” adını vermiş. Üstelik bu şelaleler defne ağaçları arasından akmaktadır. Bu da öykünün Harbiye’de geçtiğini destekleyen önemli özelliktir.