Kariyer planlama aşamasında iletişim fakültesi öğrencilerinin dikkat etmesi gerekenler

0
399

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

Fırat Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Temizer Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Huawei First Meet etkinliğine katılım sağlayan Huawei Ar-Ge İletişim ve Pazarlama Müdürü Merve Kuzu’dan, Fırat Haber ekibi olarak iletişim fakültesi öğrencilerinin kariyer planlama aşamalarında dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgiler aldık.

“Hazırlık bittiği anda rektörlüğe koştum”

Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu Merve Kuzu, hazırlık sınıfı biter bitmez çalışmalara başlamış. Rektörlüğün halkla ilişkiler departmanında staj yaparak kendi gelişiminde olumlu yansımalar gören Kuzu, “Bu staj bana çok güzel şeyler kattı: Protokol karşılama nasıl olmalı, etkinlik yönetimi nasıl olmalı ve basınla iletişim nasıl olmalı? Bunları öğrendim ve kendimi geliştirdim. İkinci sınıfa geçtiğimde okulumuzun kendi gazetesinde bülten yazmayı öğrenmek ve teorikle yetinmemek adına görev aldım. Ben bugün bu konumdaysam o günlerde yaptıklarım sayesinde” ifadelerine yer verdi.

“Kazanıp kazanmamanız önemli değil, yarışmalara katılın”

Kariyer planlamaları konusunda öncelikli aşamaların başında dil öğrenme olduğunu kaydeden Kuzu, “Bu dil sınırlaması yalnızca İngilizce değil Türkçe de olmalı. Bir basın bülteni yazmaktan tutun, bir reklam metni hazırlamaya kadar her konuya hâkim olmanız gerekmekte. Benim tavsiyem öğrenciler kesinlikle boş durmasınlar, daima ‘kendimizi nasıl geliştirebiliriz’ diye düşünsünler. Ben bülten yapmayı da reklam yazmayı da okulda öğrendim. Olabildiğince iletişim alanında yarışmalara katılsınlar, kazanıp kazanmamanız önemli değil katılmış olun” ifadelerini kullandı.

Yüksek lisans konusunda alan tercihi sorumuzu kendini örnek göstererek yanıtlayan Kuzu, “Ben kendi alanım üzerinden devam etmek istedim. Akademiye yakın bir insan olduğumdan dolayı bu tercihimden pişman değilim. İletişim fakültesi çıkışlı olup kendilerini geliştirmek isteyen öğrencilere tavsiyem işletme alanında eğitim görmeleri olacaktır” dedi.

Ayrıca Fırat Üniversitesi başta olmak üzere tüm iletişim fakültesi öğrencilerine seslenen Kuzu şunları söyledi: “Elazığ coğrafyasında ne yapabiliriz diye düşünmesinler; çevrim içi dünya çok geniş her şeye her an erişim imkânlarınız var. Bir şeyleri yapmak için illaki fiziksel temas kurmanıza gerek yok. Günümüzde kariyer olanakları ve insan kaynakları bu duruma çok müsait; yeter ki doğru kişilerle doğru konularda network kurun, motivasyonunuzu düşürmeyin ve en önemlisi hangi dil olduğu fark etmeksizin yeni bir dil öğrenin.”