İki ters bir düz: Kamondo Merdivenleri

0
423

Haber ve Fotoğraf: Emre Alperen Borazan

Dizilerden, filmlerden tanıdığımız fakat tarihine çok da aşina olmadığımız Kamondo Merdivenleri’nin hikâyesini biliyor musunuz?

Kamondo Merdivenleri, İstanbul’un Beyoğlu ilçesi Galata semtinde konumlanan Bankalar Caddesi ile Banker Sokağı’nı birbirine bağlayan yerde bulunuyor. Merdivenler, 1850’li yıllarda bölgenin en önemli banker ailelerinden biri olan Kamondo ailesinden Abraham Salomon Kamondo adına yaptırılmış.

İstanbul’un modern yaşama geçmesinde çok önemli katkıları olan Kamondo ailesi, İspanya’dan kaçarak ilk önce Venedik’e yerleşmişler. Ardından İstanbul’a gelen aile sonra Paris’e yerleşmiş, soylarının son fertleri ise 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kamplarında yok edilmişler.

Modern bankacılığın kurucularından biri olmalarının yanı sıra Kamondo ailesi İstanbul’da ilk belediye düzeninin kuruluşunda, kentsel altyapının geliştirilmesinde, modern eğitim kurumlarının oluşumunda, şehircilik, mimarlık ve kültür yatırımlarına da öncülük etmişler.

Art Nouveau üsluplu merdiven

Art Nouveau; 20. yüzyılın başında etkili olmuş bir sanat akımıdır. Kamondo Merdivenleri de zarif dekoratif süslemeler ve kıvrımların ön plana çıktığı bu akıma uygun olarak inşa edilmiş. Çift girişi bulunan bu merdivenler orta kısımlarda birleşerek tekrar ikiye ayrılarak bu şekilde yukarıya doğru ilerlemektedir.