Kedi boyutundaki kırmızı pandalar

0
325

Haber: Emre Alperen Borazan

Kırmızı pandalar; ürkek, küçük ve sevimli yapılarıyla doğaseverlerin dikkatini çeken bir tür. Nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan bu canlıları, Fırat Haber okurları için araştırdık.

Kırmızı pandalar diğer adları ile küçük panda, hem etobur hem de otçuldurlar. Nepal dağlarında, Orta Çin ve Kuzey Myanmar’da yağmurlu, yüksek rakımlı, ılıman ve tropikal ormanlarda varlıklarını sürdürürler. Yaşam alanlarındaki belirleyici en önemli unsur bambulardır. Kırmızı pandaların günlük beslenmesinin yüzde 80 ila 85’ini bambular oluşturuyor.

Türün diğer telaffuzları arasında kedi ayısı, Himalaya rakunu, tilki ayısı ve firefox isimleri de bulunmaktadır. Kırmızı pandalar Mozilla Firefox Web tarayıcısının amblemindeki maskot olarak da kullanılıyor.

Kırmızı pandaların kedigiller mi, ayı türü ailesine mi, yoksa rakunlara mı benzediği üzerine çeşitli sorular var. Tür üzerinde yapılan sınıflandırma çalışmalarında çeşitli kararsızlıklar ile karşılaşılıyor. Kırmızı pandalar, boyları açısından kedigiller ailesine mensup denilirken, görünüşleri açısından rakunlara benzetiliyor. Neyse ki davranışsal ve biyolojik açıdan “ayıgiller” familyasından olduğu kesinleştirildi. Kırmızı pandalar genel olarak kedi görünümünü andırırlar, hatta benzer boyuttadır. Baştan kuyruk başlangıcına kadar 50 ila 65 santim uzunluğundadırlar ve kuyrukları ise 20 ila 50 santimetre aralığındayken, ortalama 5 ile 9 kilogram ağırlıkları bulunuyor.

Dişi kırmızı pandalar bir günde yaklaşık 20 bin bambu yaprağını tüketiyor

Birçok bitki kökünü, otları ve ağaçlardan düşen meyveleri de tüketen kırmızı pandalar, nadiren de olsa yumurta, böcek, kuş ve küçük memeliler gibi canlıları da yerler; lakin çoğunlukla bambu yapraklarını yemeyi tercih ediyorlar. Yapılan araştırmalarda, kırmızı pandaların yedikleri bambunun yüzde 24’ünü sindirebildiğini ve vücut ağırlıklarının yüzde 25 ila 30’u kadar bambu yaprağı ve filizi yiyebildiğini, dişi kırmızı pandaların ise bir günde yaklaşık 20 bin bambu yaprağını tükettiği zoologlar tarafından ortaya konuldu.

Pek sevimli duran bu hayvanlar bizleri şaşırtacak pek çok özelliğe sahipler. Kırmızı pandalar tehlike anında kendilerini korumak, hem de tehdit eden unsurun gözünü korkutmak için arka ayakları ile dik bir duruş sergileyerek mevcut boyutlarını büyütmeye çalışırlar. Ayakta bile olsalar dahi insanların bacak boyunu geçemeyen bu sevimli arkadaşın en büyük savunması, boyundan öte kedigiller familyası ile aynı özellikte olan keskin pençeleri ve dişleridir.

Dünyada sayıları 10 binden az

Sayıları gün geçtikçe tehdit altına giren bu tür, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (UICN) verilerine göre nesli tehlike altında kategorisinde bulunuyor. Dünyada 10 binden az sayıda kalan kırmızı pandaların nesilleri, doğal yaşam alanlarının insanlar tarafından hızla tahrip edilmesine bağlı olarak giderek tükeniyor. Araştırmacılar bu durumun önüne geçebilmek adına tıpkı pandalarda olduğu gibi bazı bölgelerdeki kırmızı panda popülasyonlarını da koruma altına alıyor.