Kilo vermenin önündeki gizli engel: Hashimato tiroid

0
161

Haber: Kadriye Sema Kayar

Dünya genelinde görülme sıklığı yoğun olan, kilo vermenin önünde büyük bir engel teşkil eden Hashimato Tiroidi hastalığını Fırat Haber ekibi olarak Diyetisyen Betül Başara’ya sorduk.

Hashimato Tiroidi hastalığı nedir?

Hashimato Tiroidi hastalığı, 1912 yılında Japon Doktor Hakiro Hashimato tarafından tanımlanmış. Günümüzde en yaygın görülen bağışıklık sistemi hastalıklarından biri. Hastalığın kadınlarda görülme sıklığı daha fazla. Hastalık, bağışıklık sisteminin tiroid bezlerini yabancı bir doku olarak algılaması ve tiroid bezine saldırmasıyla başlıyor. Temeli genetik, çevresel faktörlere ve bağışıklık sisteminin zararlı mikroorganizmalara karşı direnişinden kaynaklanan sebeplere dayanıyor.

Hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri

Diyetisyen Betül Başara hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında şu ifadeleri kaydetti:

Organ hasarlanması olursa ilaç tedavisi düzenlenir. İlaç tedavisi düzenlenmesi hastalığın kesin tedavisinin olduğu anlamına gelmez. Bu ilaç tiroid hormonu yetersizliğinde dışarıdan verilen tiroid hormonudur.

Hastanın yaşam kalitesini düzenler. Hastanın şikâyetleri arasında depresyon, saç dökülmeleri, tırnaklarda kırılganlık, unutkanlık, vücut ağırlığındaki değişkenlik, konsantrasyon bozuklukları, sürekli yorgunluk, sürekli uyku hali veya aşırı uykusuzluk, bağırsak hareketlerinde rahatsızlık gibi birçok şikâyetler görülmektedir.”

Hashimato Tiroidi hastalarının nasıl beslenmesi gereklidir?

Hastaların şikayetlerinin yanında vitamin ve mineral emiliminin de bozulduğunu belirten Diyetisyen Başara, “Bu vitamin ve mineraller arasında iyot, selenyum, demir, çinko, B12 gibi vitaminler görülmektedir. Bazı hastalarda demir daha az görülürken bazı hastalarda selenyum daha az görülebilir. Hastaların doktor tavsiyesiyle bu vitaminlerden takviyeler alarak beslenmeleri önemlidir. İşte bu nokta da hashimato hastalığında sağlıklı yaşam ve düzenli beslenme önemli rol oynar. Hastaların düzenli kontrollerini yaptırması kadar diyetisyen eşliğinde düzenli beslenmeleri de önemlidir. Hastaların paketli gıdadan uzak durup lif oranı yüksek gıdalarla beslenmeleri gereklidir.  Hashimato tiroidi birçok belirti gösterdiği için bir fizyoterapist, bir psikolog eşliğinde de tedavinin yürütülmesi önemlidir. Sağlıklı yaşam ve düzenli beslenmeye geçildiği durumda şikâyetlerde azalmalar görülebilmektedir. Şikâyetlerdeki azalmalar ultrasonografik görüntülere de yansıyabilmektedir. Hashimato tiroidi beslenmesinde çeşitli beslenme tedavisi yaklaşımları bulunmaktadır. Brokoli, turp, beyaz lahana, şalgam, karnabahar gibi besinleri çiğ tüketmemeleri diyetlerinde bu besinleri sınırlandırarak tüketmeleri önerilir.” dedi.