Anadolu’nun en eski metropollerinden en büyüğü: Anavarza Antik Kenti

0
597

Haber: Emre Alperen Borazan

Adana’nın Kozan ilçesinde yer alan Anavarza Antik Kenti, genişliği ve bütün ihtişamıyla turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Anavarza Antik Kenti geniş Çukurova’da hemen dikkat çeken ve nadir rastlanan tepelerden birine kurulan Anavarza Kalesi’nin eteğinde yer alıyor. Kent’in tarihi 2 bin 100 yıl öncesine değin uzanıyor. Kent, en parlak dönemini milattan sonra 2’nci yüzyılda Roma İmparatoru Septimius Severus’un ödüllendirmesiyle yaşamış, zaman içinde önemli bir kent haline gelerek 408 yılında da Kilikya Başkenti unvanına ev sahipliği yapmış. Bizans Dönemi’nde önemini devam ettiren, sonraki yıllarda Ermeniler, Abbasiler, Selçuklular, Ramazanoğulları, Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Anavarza’da farklı kültürlere ait izler bir arada görülüyor. Bu denli kültürel zenginliği sayesinde de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alması uygun görülen Kent; kalıntıları, tarihi ve efsaneleri ile dikkat çekiyor.

Na – Barza: “Yenilmez”

Adana’da yer alan kaleler bütününün en önemlisi olan Anavarza Kalesi; Kozan Kalesi, Tumlu Kalesi ve Yılankale gibi kalelerin tamamıyla bir düzlük üzerinde yükselmekte. Kale’yi Çukurova bölgesinde bulunan diğer kalelerden ayıran en önemli özellik, eteğinde Anavarza Antik Kentinin yer alması. Kale’nin 200 metre yüksekliği ile Çukurova’nın en belirgin yükseltilerinden biri olması; Farsça Na-barza yani “Yenilmez” anlamına gelen kelimeyle isimlendirilmesine neden olmuş.

Kale’nin birçok bölümü ve surları sağlam. Yapıldığı dönemde kuşatılması çok zor olan ve çok dik tepeye kurulan Kale, günümüzde de ulaşımı zor bir alan. Kale’ye sadece güney veya doğu kısmından çıkılabilmekte. İç içe 3 surdan oluşan yapıda surların arasında askeri kışla, su ve erzak depoları, tarihi kilise gibi yapılar yer almakta iken en iç noktada ise tek noktadan merdivenle çıkılabilen 3 katlı kule bulunuyor.

Efes Antik Kenti’nin 5 katı büyüklüğünde

525 ve 561 yıllarında iki kere deprem geçiren Kent hemen akabinde yaşanan veba salgını nedeniyle önemini yitirmiş, zaman içerisinde Ermeni Krallığı, Memluklar, Abbasiler ve Osmanlıların hâkimiyetine girmiş. Efes Antik Kenti’nin 5 katı büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Anavarza Antik Kenti, büyük kısmı toprak altında bulunan birçok esere de ev sahipliği yapmaktadır. Eserler arasında en önemlisi olarak bilinen Zafer Takı, milattan önce 19 yılında Roma İmparatoru Augustus’un ordusu ile birlikte Anavarza’ya girdiği 22,5 metre genişlik ve 10 metre yüksekliğe sahip kapıdır. Kapıdan ilerleyince görülen, eni 34 metre ve uzunluğu 2 bin 400 metre olan sütunlu yolun bir kısmı kazılarla gün yüzüne çıkartılmıştır. Kentte yer alan hamam, kilise, stadyum, suyolları, kaya mezarları görülmesi gereken eserler arasında yer alıyor.

Girişlerin ücretsiz olduğu Antik Kent, Adana il merkezine 80 km uzaklıkta yer alırken, Kozan ilçe merkezine ise 28 km uzaklıkta yer alıyor.