Kişiliklerin renk analizi

0
466

Haber: Şirvan Çil

İnsan tanımak için yapılan renk analizlerinin kökeni çok eskilere dayanıyor. Bunun için  günümüzde de birçok yöntem  kullanılmakta. En yaygını ise 4 temel renk altında toplanan kişilik analizi. Fırat Haber ekibi olarak, okurlarımız için renk analizini araştırdık.

Renk analizi konusunun bilimsel olarak ele alınması çok yakın tarihlere dayanıyor. Fakat renklere göre kişiliklere ayırma, özellikle iş yerlerindeki verimliği arttırmak adına daha önceki zamanlarda da sıklıkla başvurulan yöntemlerden biri.

Renk analizinde kişinin sevdiği renkler üzerinden değil, kişinin devamlılık arz eden davranışları, kişilik oluşum süreçlerinin gözlemleri ve kişilik tiplerinden yola çıkılır. Bunlar renk gruplarına ayrılır ve tespit sağlanır. Bu gözlemlerin ardından kişi, 4 temel renk altında incelenip, değerlendirilir.

Bu konuda yazılan kitaplar ve makalelerde renkler ve tonlar değişiyor olsa da (popüler pembe, güçlü kırmızı, mükemmel mor, soğukkanlı beyaz) temelde 4 ana renk üzerinden analiz yapılıyor.

Kırmızı karakterli kişiler

Kırmızı karaktere sahip kişiler; baskın ve yönetici kadronun içinde yer alır. Zorlayıcı ortamlarda konuya egemen olma davranışını benimser. Bütün zorluklara rağmen başarmayı sever ve motivasyonunu başarma hırsından alırlar. Çok yönlü olup, birden fazla işe aynı anda odaklanabilen kişilerdir. Diğer özellikleri:

Sosyal

Zorlukların üstesinden pratik çözümlerle gelebilen

Rekabetçi

Zaman yönetiminde başarılı

Eleştirilere açık olmayan, ama eleştirmeyi seven

Hırslı, aynı zamanda akıcı konuşmalarıyla ün salan

Kontrol mekanizmasını elinde tutabilen

Özgüveni yüksek

Sarı karakterli kişiler

Sarı karaktere yatkın kişiler, yaratıcılıklarını kullanabilecekleri eğlence sektöründe daha verimli olabilirler. İnsanlarla kolayca iletişim kurabilir, sezgileri ve deneyimlerini iş dünyasında da kolayca artabilirler. Diğer özellikleri:

Hareketli

Çalışma düzeni genellikle dağınık

Sevecen

Çalışan bireylerle iyi ilişkiler kurabilen

Dış görünüşüne önem veren

Duygusal yapıda olup hayal kurmayı seven

Mutlu, uyumlu, takım çalışmalarına yatkın

Stratejik düşüncede ön plana çıkan

Yeşil karakterli kişiler

Yeşil karaktere sahip olanlar; planlamacı, barışçıl bir yapının içinde yer alabilir. Olumlu ortamlarda statülerini ve devamlılıklarını sağlamak için barışçıl bir davranış içinde olurlar. Diğer özellikleri:

İşine ve yaptığı göreve sadık

Zor anlaşılan

İçe dönük

Hayır diyemeyen

Başladığı işi yarıda bırakmayan, uzun saatler mesai yapabilen

Bilinçli, heyecanlı, güvenilir

Aile ve takım birlikteliğine değer veren

Mavi karakterli kişiler

Mavi karaktere sahip kişiler; disiplinli, kurallara bağlı, mantık ve uyum gerektiren işlerde yer alır. Kurallara ve düzene uyumlu, yanlış yapmaktan son derece imtina eder. Aynı zamanda yanlış yapmaktan kaçan davranışları benimseyerek, çatışmayı sevmeyen bir yapının içinde olmayı tercih ederler. Diğer özellikleri;

Mükemmeliyetçi

Mantıksal yanları baskın

Özenli, düzenli ve dağınıklığı sevmeyen

Analitik ve profesyonel

Kolay kolay birine güvenmeyi tercih etmeyen

Hayatını planlı ve programlı yaşayan

Yetenekli, aynı zamanda titiz çalışmayı seven

Hatalarını çabuk fark eden ve anında çözüme kavuşturan