Kişisel gelişimin incisi: “Enneagram”

0
949

Haber: Emre Alperen Borazan

Hayatımız boyunca her insanı anlayabilmeyi çok isterdik değil mi? Aslında önce kendimizi anlayabilmeliyiz. Dünya üzerindeki her birey, birbirinden farklı olsa da kişilik tiplerimiz çok da çeşitli değil; kişiliğimiz sadece 9’da bir. Bunu daha iyi kavramak adına, bu yazımızda Fırat Haber okurları için Enneagram’ı inceledik.

Enneagram nedir?

Latince “Ennea” 9 rakamını belirtmektedir, “gram” ise “çizgi” anlamını taşımaktadır. Bu sözcüklerin birleşimiyle oluşan “Dokuz Çizgi” kavramı, Enneagram terimini ortaya çıkarmıştır.

Enneagram temelde, insanın dokuz farklı yapıdan biri ile dünyaya geldiği fikrini ihtiva eden bir terimdir. Her yapı sahibi, kendi temel arayışları ve idealleri doğrultusunda yaşamlarını idame ettirirler.

Sistemdeki dokuz ana kişilik tipi, insanın sadece kendi kişiliğini tanımasının yanı sıra Öz’ünü bulmasıdır. Fakat bu da çok kolay değildir; çünkü Enneagram diyagramında yer alan 9 farklı kişilik tipinin kesişmesi ile 27 farklı alt kişilik tipi oluşmaktadır.

Peki, kim bu 9 kişi?

Tip 1: Yenilikçi ve mükemmeliyetçi insanlardan oluşmaktadır.

Tip 2: Yardımsever ve verici potansiyeldeki insanların kişilik tipidir.

Tip 3: Performans odaklı ve başarılıdırlar.

Tip 4: Özgün ve bireysel insanlardır.

Tip 5: Araştırmacı ve gözlemci yapıya sahiptirler.

Tip 6: Şüpheci ve sadık insan tipidir.

Tip 7: Maceracı ve meraklı tiplerden oluşmaktadır.

Tip 8: Koruyucu ve meydan okuyucu insan tipidir.

Tip 9: Arabulucu ve barışçıl tiplerdir.

Kişiliğini tespit eden ve alanda uzmanlaşan bir birey; diğer insanlarında neye nasıl tepki vereceği, bu kişilik tiplerinin kişisel tutkuları, dünyayı algılayış biçimleri ve idealleri çerçevesinde yaklaşım sergileyerek, daha etkin bir iletişim yolu seçer.

Enneagram alanında uzmanlaşmak 10 yılı aşkın bir süreyi bulabilmektedir.