Mardin’in meşhur Süryani çöreği 2 bin yıldır hâlâ yaşatılıyor

0
1779

Haber: Gülcan Demir

Mardinli Usta Lokman İlhan, 41 farklı baharat, hurma ve bademle yaptığı çöreklerle hem ailesinin geçimini sağlıyor hem de 2 bin yıllık Süryani çöreği geleneğini yaşatıyor.

Süryani çöreğinin nişan törenlerinde gelin ve damat aileleri arasında bir imza vazifesi anlamını taşıdığını anlatan İlhan, “Süryani çöreğinin en önemli özelliği şeker kullanılmaması. Şeker yerine pekmez, hurma ve meyan kökü şerbeti kullanılıyor. Süryani çöreği tazeliğini ve uzun ömürlülüğünü korumak için şekersiz yapılır.” dedi.

Hamurunda 41 çeşit baharat var

Çöreğin hamurunda 41 çeşit baharat olduğunu belirten Usta İlhan, şu ifadeleri kullandı:

“Bu baharatlardan birkaç tanesi şunlar; kakule, mahlep, tarçın, safran, zencefil, zerdeçal ve doğu baharatları. Çörek tatlılığını bu malzemelerden alıyor. Ortasında hurma var. Hamurunda da meyan ve pekmez var. Süryani çöreğinin iki çeşidi var. Biri klasik bademli biri de tahin pekmez susamlı. İkisinde de hurma var.

Süryani çöreğinin en önemli özelliği ise özel günlerde değerli bir yiyecek olarak yapılması. Özellikle çocuk vaftizlerinde, Süryanilerin özel günlerinde yapılır. 4 yıldır Türkiye’de fazlasıyla rağbet görüyor.”