Müziğin dahileri Salieri ve Mozart: Amadeus yeniden sahnede

0
486

Yazı: Ayşegül Altunoluk

Dünya klasik müzik tarihinin en iyi bestecileri olan Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin hikâyesini anlatan Amadeus, yeni kadrosu ve eşsiz müzik ziyafetiyle yeniden sahnede.

Peter Schaffer tarafından 1979’da kaleme alınmış olan bu tiyatro oyunu; defalarca sahnelendi, film olarak çekildi ve birçok dalda da ödül aldı. Pandemi sebebiyle sahnelenmesine ara verilen oyun, bu yıl Haziran ayında tekrar sanatseverlerle buluştu.

Oyunun konusu

Oyun, 18. yüzyılda Viyana’da yaşamış olan, dünyaca tanınan müzisyenler Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin çekişmelerini ve çatışmalarını konu alıyor. Üstün bir müzik yeteneğine sahip olan Mozart ve Salieri’nin ilişkisine odaklanan oyun; Mozart’ın karışık hayatını ve müzik konusundaki olağanüstü yeteneğini Salieri’nin gözünden anlatıyor.

Çalkantılı hayatıyla bilinen Mozart, çok genç yaşta hayata veda etti. Bu erken ölümle ilgili iki düşünce var; biri frengi hastalığı sebebiyle öldüğü, diğeri ise Salieri tarafından zehirlendiği. Yazar Schaffer, ikinci düşünceye göre oyunu yazmış. Oyun, Mozart’ın yeteneğine hayran, ama aynı zamanda ondan nefret eden Salieri’nin bu hislerle sonuna kadar gidişini anlatıyor.

Oyun;  sahne tasarımı, ışık, müzik, kostüm ve makyajıyla hem işitsel hem de görsel bir şölen. 2 perde ve ara dâhil 3 saat süren oyunun nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile. Oyuncuların rolü ustaca yansıtması, zaman zaman ortaya çıkan tablolaşan sahneler ve müzikle beraber oyun sizi alıp o dönemlere götürüyor. Salieri’nin nefreti, Mozart’ın deli dahi halleriyle muazzam bir iş çıkarılmış.

Oyun ekibi

Oyun, yönetmen Işıl Kasapoğlu rejiisiyle Çolpan İlhan- Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment iş birliği ile sahneleniyor. Başrolleri Selçuk Yöntem (Antonio Salieri), Okan Bayülgen (Wolfgang Amadeus Mozart) ve Özlem Öçalmaz (Costanze) paylaşıyor. Orkestra, koro, sahne önü ve arkasıyla beraber 55 kişilik ekibiyle sezonunun en çok ses getiren oyunlarından biri olan Amadeus, tiyatro severlerle buluşmaya devam edecek.

Eylül ayı için biletler tükenmiş olsa da Ekim ayı için hala bir şansınız var. Ekim ayındaki 4 oyundan birine geç kalmadan bilet alıp, son zamanların en iyi işi diyebileceğimiz bu oyunu izleyebilirsiniz.

Mozart ve Salieri kimdir?

Wolfgang Amadeus Mozart, Salzburg eyaletinde doğmuştur. Müziğe olan yeteneğiyle, genç yaşlarında beste yapmaya ve konser vermeye başlamıştır. Onun müziği klasik müziğin ilk örneklerindendir. Bestelediği eserlerin birçoğu senfoni, konçerto, oda, opera ve koro müziğinin zirve noktaları olarak kabul edilir. Çok genç bir yaşta, 35 yaşında Viyana’da ölmüştür.

Antonio Salieri ise, Verona’da doğmuştur. Aslen İtalyan olmasına rağmen Avusturya Krallığına bağlıdır. Döneminin en iyi bestecisi ve müzisyeni olarak bilinir. Opera, oratoryo, oda müziği eserleri, serenatlar ve kantatlar bestelemiştir. Aynı zamanda Franz Liszt, Schubert ve Beethoven’in hocasıdır. O da 75 yaşında Viyana’da ölmüştür.