Odyologları tanıyalım: Kulaklarım ne söylüyor?

0
361

İşitme ve denge bozukluklarıyla ilgilenen odyoloji bilim dalında uzman olan kişilere odyolog denir. Peki odyolog ne iş yapar?

Odyoloji işitme ve denge bozukluklarının teşhis edilmesi, önlenmesi ve tedavi edilmesiyle ilgilenen bilim dalıdır. Odyolojinin temel hedefi ise işitme ve denge bozukluklarının en erken dönemde tespit edilerek gerekli tedavi yöntemlerinin bir an önce uygulanmasını sağlamaktır.

 

Odyoloji bilim dalıyla ilgilenen kişilere odyolog denir. Odyologlar uzman doktorların teşhis ve yönlendirmelerine göre hareket eder. Uyguladıkları belirli testlerle bireylerin işitme derecesini ölçer, işitme ve denge bozuklukları olup olmadığını tespit ederler.

İşitme ve denge ile ilgili yapılan testlere odyometri testi denir. Odyometri testinde en çok kullanılan cihazlardan biri odyometredir. Odyometri testlerinde kulaklıklar aracılığıyla hastalara farklı frekanslarda veya yoğunluklarda ses dalgaları ya da önceden kaydedilmiş konuşma sesleri dinletilir. Ardından hastanın el hareketiyle ya da elindeki odyometre cihazına bağlı düğmeye basarak onayladığı sesler kaydedilir.

Bu kayıtların sonuçlarına göre odyologlar hastaya gerekli tedavileri uygular. Örneğin hastaya uygun işitme cihazlarını belirlerler. Odyologlar gerekli durumlarda, özellikle bebek ve çocuklarda, hastalara özel rehabilitasyon programları uygular. Odyologlar bu süreçte dil ve konuşma bozukluğu uzmanları, psikologlar, fizik tedavi uzmanları, öğretmenler ve mühendislerle birlikte de çalışabilir.

Her geçen gün daha çok tanınan odyoloji mesleğinin 10 yıl içinde %13 oranında yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.

Kaynaklar:

  • https://www.bls.gov/ooh/healthcare/audiologists.htm

Kaynak: TÜBİTAK Bilim Genç