Raket sporlarının en hızlısı: badminton

0
206

Haber: Recep T. Buzkan

Bu hafta Fırat Haber okuyucuları için topla oynanan sporlar arasında en hızlı oynanan spor dalı olan badmintonı mercek altına aldık.

Badminton kaz tüyünden yapılan topla veya elastik bir topla, tenis raketini andıran kendine has raketiyle, ortasında file bulunan bir sahada, ikişerli veya tek kişi olarak oynanan, puan alınarak kazanılmaya çalışılan bir spor türüdür.

Uluslararası Badminton Federasyonu 1934’te kuruldu. İlk kez 1972’de Münih’te olimpiyat oyunlarında gösteri sporu olarak dünyaya tanıtıldı. 1992’de ise Barselona’da olimpiyat oyunlarına dâhil edilip oynandı. Türkiye Badminton Federasyonu da 31 Mayıs 1991 yılında kuruldu. On yılda Türkiye’de oldukça büyüyen ve ilgi gören oyun için 2001 yılında 90 badminton kulübü kuruldu ve 1880 sporcu sayısına erişildi.

493 km hızlık rekor

Oyun ortalama 300 kilometre hıza ulaşan top ve dolayısıyla hızlı reaksiyon ve erken düşünme yetkinliklerine sahip sporcular tarafından oynanır. Oyun için sahanın ortasına bir file kurulur ve filenin her iki tarafında karşılıklı olarak sporcular yerlerini alır. Servis atışıyla başlayan oyunda servis kullanan oyuncu topu bel hizasında tutar. Oyuncuların sahadaki duruşlarını skor sayıları belirler. Servisi atan sporcunun sayısı tek rakam ise sahanın sol karesinde durup atış gerçekleştirmesi gerekir. Skor sayısı çift ise atışını sahanın sağ karesinde durup gerçekleştirilmesi gerekir. Servis kullanılırken oyuncuların karşılıklı çapraz durması esastır. Yani servis kullanan oyuncu sol karede atış gerçekleştiriyorsa karşı oyuncunun sağ karede beklemesi gerekir. Sadece servis kullanan kişilerin puan aldığı bir oyundur.

Her bir seti 21 puan olarak belirtilen oyunda, bir sette 21 puana 2 farkla ulaşan taraf seti kazanmış olur. Puan farkı bir ise aradaki fark 2 puana çıkıncaya kadar oynanmaya devam edilir, son uzatma olarak 30 puana kadar uzayan oyunda 30 puana ilk ulaşan seti kazanır.