Şanlıurfa’da fıstık hasadı başladı

0
262

Haber ve fotoğraf: Berivan Beçene

Şanlıurfa’da her yıl ağustos ayında başlayıp kasım ayına kadar devam eden, “Keten köyneği” olarak da adlandırılan fıstığın hasat sezonu başladı.

Şanlıurfa’da her yıl ağustos ve kasım ayları arasında hasadı yapılan fıstık,  sezonun açılmasıyla birlikte hem kuruyemişçilerde hem de sofralarda yerini almaya başladı. En çok fıstık üretimine ve alanına sahip olan Şanlıurfa, aynı zamanda Keten köyneği denilen türün de yetiştirildiği tek yer.

Geçen yıl 50 liranın altında olan fıstık fiyatları, bu yıl kuraklık nedeniyle 70 liranın üzerine çıktı

Keten köyneği fıstığının hasadını yapan işçiler, sabahın erken saatlerinde tarlaya giderek salkım halinde olan fıstıkları topluyor. Ardından, işçiler, tarla sahibi veya fıstık üreticisi ile birlikte fıstıkların boş ve dolusunu ayırdıktan sonra fıstığı çeşitli işlemlerden geçirip satışa sunuyor.

Geçen yıl bol yağışa bağlı olarak verimi oldukça yüksek olan fıstığın, bu yıl kuraklık nedeniyle verimi azaldı. Bu yüzden de fiyatlar oldukça yükseldi. Geçen yıl 50 liranın altında olan fıstık fiyatları, bu yıl kuraklık nedeniyle 70 liranın üzerine çıktı. Fiyat konusunda memnun olan üreticiler, önümüzdeki günlerde fiyatların daha da yükseleceğini öngörüyor. Fıstığın ülke için katma değerinin yüksek olması nedeniyle de fıstık üretiminin desteklenmesini istiyorlar.

Kullanıldığı alanlar ve tadı

Normal Şanlıurfa fıstığına göre hasadı bir ay sonra yapılan, yağlı, yeşil ve kırmızı renkte olan keten köyneği fıstığının; yaş iken ayrı bir lezzet, kuruduğunda ayrı bir lezzet, baklava ve tatlılarda ayrı bir lezzet olduğu biliniyor.  Ayrıca üreticiler fıstığın, künefe, baklava, dondurma, çikolata, hamurlu tatlı, kurabiye, pasta ve yemeklerde kullanıldığını ekliyorlar.